Te zien en te doen

Space Expo is het bezoekerscentrum van ESA ESTEC en hét museum over ruimtevaart. We bestaan alweer bijna 30 jaar. Op 29 juni 1990 openden Koningin Beatrix en haar zoon Prins Friso de tentoonstelling. Jaarlijks ontvangen wij meer dan 100.000 bezoekers.

Op ontdekkingstocht

Bezoekers die Space Expo binnenkomen maken een spannende ontdekkingstocht door het heelal. Zo kun je een echte meteoriet aanraken, een waterstofraket lanceren of springen op de maan. Ook is er een tentoonstelling met 100 voorwerpen die echt in de ruimte zijn geweest, zoals de originele Soyuz capsule van André Kuipers. Door de jaren heen is de collectie uitgebreid met prachtige permanente pronkstukken.

Daarnaast is er veel aandacht voor de geschiedenis van ruimtevaart én kun je lopen door een model van het International Space Station (ISS). Favoriet bij veel van onze bezoekers is de levensgrote maquette van de Maanlanding.

Bezoekers krijgen bij Space Expo antwoord op vragen als:

·         Hoe werkt zwaartekracht ?

·         Wat is een zwart gat ?

·         Welke functie hebben satellieten?

·         Hoe slaapt, eet en leeft een astronaut?

·         Aan welke ruimtemissies wordt nu gewerkt?

Permanent bij Space Expo:
Expositie 'Terug uit de ruimte' 

In deze expositie zijn 100 voorwerpen te zien die in de ruimte zijn geweest en weer terug op aarde zijn. Onder de voorwerpen zijn kledingstukken van astronauten, onderdelen van de Hubble ruimtetelescoop, tekeningen van kinderen en stof van de maan te zien. 

De voorwerpen zijn gerangschikt naar de vijf zintuigen Zien, Horen, Proeven, Ruiken en Voelen. Er zijn daarom ook voorwerpen die aangeraakt mogen worden en er is zelfs de geur van de komeet 67P te ruiken, de komeet van ruimtesonde Rosetta. Een van de hoogtepunten uit de bijzondere collectie is het pak van Apollo 13 astronaut Fred Haise ("Houston we have a problem"). 

Van 21 juli 2019 t/m 5 januari 2020:
Expositie ’50 jaar maanlanding’

De expositie ‘50 jaar maanlanding'  is van 21 juli 2019 t/m 5 januari 2020 bij Space Expo te bewonderen. De expositie bevat unieke objecten die te maken hebben met de eerste bemande reizen naar de maan: de Apollo missies. 
Lees meer op onze special pagina 50 jaar maanlanding >>

André Kuipers & de Soyuz capsule 

Bij Space Expo kun je ook veel zaken bewonderen die te maken hebben met de ruimtemissies van André Kuipers. Zo is zijn originele ruimtepak te bewonderen. Ook de Soyuz TMA-03M ruimtecapsule (waarmee André Kuipers zijn reis naar het internationaal ruimtestation ISS maakte) is permanent bij Space Expo te zien. Lees meer over deze Soyuz >>

Met de Space Shuttle naar ESA ESTEC

In het weekend en tijdens vakanties kan tegen een meerprijs gebruik worden gemaakt van de 'Space Shuttle'. Hiermee ga je op excursie naar ESA ESTEC. Deze ruimtevaartorganisatie is al sinds 1968 gevestigd in Noordwijk, er werken meer dan 2.700 medewerkers uit tientallen landen. ESTEC is het technische hart van ESA, er worden onder andere satellieten getest voordat ze gelanceerd worden. Let op: soms rijdt de Space Shuttle NIET. Dit melden wij op op de Space Shuttle pagina >>

Space Bar

In onze Space Bar kunt u terecht voor koffie, frisdrank, gebak, diverse broodjes, soep of snoep. U kunt ook zonder entreekaart gebruik maken van onze horeca gelegenheid. De Space Bar is geopend gedurende de openingstijden van de expo. Bij goed weer is ons buitenterras geopend.

Space Shop

In onze Space Shop vind je leuke space gerelateerde cadeautjes, gadgets, puzzels, magneten, sleutelhangers en meer. De cadeautjes zijn er in alle prijscategorieën voor alle leeftijden. 

IMG_4295


WEB_Space Expo 121


83a38b7cbd834402a890d2b2045711a4


JQ0A3957-HDR


JQ0A3969-HDR
Space_to_be

Vul uw eigen inhoud in.

dit is een test

Dit is een test voor een nieuwe tekst