Space Shuttle


Ga mee met de Space Shuttle!

Let op: Geldig legitimatiebewijs is verplicht!

De Space Shuttle is het vervoermiddel waarmee Space Expo met haar bezoekers ‘op excursie’ gaat naar ESA ESTEC. Je kunt namelijk op zaterdagen, zondagen en dagelijks tijdens de schoolvakanties een bezoek brengen aan interessante gedeeltes van de Europese ruimtevaartorganisatie. Tijdens de rondleiding vertellen gidsen over de activiteiten bij ESA ESTEC en laten zij trainingsmodules en testmodellen zien van bekende ESA ruimtevaartuigen. 

De Space Shuttle rijdt iedere weekend om:

 • 11:30 uur
 • 13:30 uur  
 • 15:00 uur

Tijdens de officiële schoolvakanties rijden wij ook dagelijks naar ESA ESTEC (wij hanteren de adviesdata van de overheid voor de schoolvakanties).  

 

 

 

 

IMG_7231

Nieuw: ESA-ESTEC testcentrum geopend!

Goed nieuws! Na vijf jaar kunnen wij het testcentrum van ESA ESTEC weer bezoeken met onze Space Shuttle! Op zaterdagen, zondagen én op de meeste feestdagen organiseren wij unieke excursies onder leiding van een gids naar het bijzondere satelliet testcentrum van ESA ESTEC.

Wat krijg je te zien?

Onze gids neemt je mee naar de ruimtes waar ESA engineers satellieten testen voordat ze de ruimte in gaan. Deze satellieten worden blootgesteld aan zaken die ze in de ruimte ook zouden kunnen tegenkomen. Zo worden satellieten getest op de extreme trillingen van de lancering én aan de omstandigheden van de ruimte zelf. Denk hierbij aan het enorme harde geluid van de raket van maar liefst 156 decibel, het diepe vacuüm van de ruimte en de extreme temperatuurverschillen van wel 300 graden. De Space Shuttle rijdt alleen in het weekend én op de meeste feestdagen naar het testcentrum. Op doordeweekse dagen wordt er in het testcentrum namelijk onder hoge veiligheidsprocedures gewerkt en kan er  geen publieke toegang worden verleend. 

De Space Shuttle rijdt ook tijdens schoolvakanties

Tijdens de officiële schoolvakanties rijden we wél op doordeweekse dagen met de Space Shuttle naar ESA ESTEC. Let op: wij hanteren de adviesdata van de overheid voor de schoolvakanties. Tijdens de schoolvakantiedagen wordt alleen niet het satelliet testcentrum aangedaan, maar  worden andere interessante gedeeltes van ESA ESTEC bezocht. Zo ga je onder andere naar het Erasmus Centrum waar je veel inzicht krijgt in het International Space Station (ISS) en kom je in ruimtes waar onderzoek wordt gedaan naar gewichtsloosheid en robots voor de maan en Mars.  

Bekijk hier het Space Expo Vakantieprogramma!

Voorwaarden
Hoe kun je mee met de Space Shuttle?

 • Een rondleiding per Space Shuttle kan alleen in combinatie met een geldig toegangsbewijs van Space Expo.
 • De tour duurt een uur en 15 minuten en kost € 6,50 per persoon 
 • Van te voren reserveren is helaas niet mogelijk, op de dag zelf kunt u een kaartje kopen bij de kassa/entree.
 • Wie met de Space Shuttle mee wil wordt geadviseerd tijdig aanwezig te zijn. De ticketverkoop begint om 10:00 uur.
 • De capaciteit is 26 bezoekers per tour.
 • Je moet minimaal 9 jaar zijn en goed ter been zijn om mee te kunnen.(je blijft niet in de trein zitten, er wordt ook veel gelopen en er worden in het testcentrum én het Erasmus gebouw een aantal trappen gelopen). 
 • Legitimatie is verplicht vanaf 14 jaar d.m.v. een geldig rijbewijs, paspoort of identiteitskaart.
 • Tot 18 jaar is het verplicht om een begeleider mee te nemen.  

IMG_7204
Space_to_be

Vul uw eigen inhoud in.

dit is een test

Dit is een test voor een nieuwe tekst