Toegankelijkheid

Op deze pagina lees je praktische informatie over toegankelijkheid.

Bij vragen en opmerkingen kun je altijd contact opnemen met Space Expo via: info@space-expo.nl of 071 200 1400. In het museum kun je ook een van de medewerkers aanspreken, we helpen je graag verder.

Bezoekers met een loophulpmiddel, scootmobiel of rolstoel

Space Expo is grotendeels toegankelijk voor bezoekers met een loophulpmiddel, scootmobiel of rolstoel, maar de hellingen zijn steil. Zonder ondersteuning/begeleiding, kan een bezoek daardoor zwaar zijn.

De volgende onderdelen zijn (deels) ontoegankelijk wanneer je slecht ter been bent:

  • In de eerste gang bij binnenkomst zijn kijkgaten aanwezig. Deze hebben diverse hoogtes.
  • Het schaalmodel van het ISS is toegankelijk, maar de doorgang is smal (94 cm) en de draaicirkel klein.
  • De moonjump en Sojoez-simulator zijn niet toegankelijk.
  • De doorgang naar de schatkamer is maximaal 85 cm breed.
  • De Space Train is helaas niet toegankelijk, bij ESA ESTEC kom je veel hoge trappen tegen en er zijn geen liften aanwezig.
Rolstoel reserveren

Er zijn twee duwrolstoelen aanwezig bij Space Expo. Om er zeker van te zijn dat een rolstoel beschikbaar is, adviseren wij je om de rolstoel van tevoren telefonisch te reserveren (071-200 1400). Het reserveren van een rolstoel is gratis.

Invalidenparkeerplaats

Space Expo beschikt over een parkeerterrein met ongeveer 100 plekken. Hier kun je gratis parkeren. Er zijn twee invalidenparkeerplaatsen aanwezig.

Toiletten

Bij Space Expo is één aangepast toilet aanwezig. Het verhoogde toilet is voorzien van een steunrails, een verlaagde wastafel en een alarm. De ingang van het toilet is 95 cm breed. De draaicirkel in het toilet is 110 cm.

Begeleiding

Iedereen die niet zelfstandig Space Expo kan bezoeken, mag gratis een begeleider meenemen. Voor de begeleider hoef je geen ticket online te reserveren. Je kunt de begeleider aanmelden bij de balie op de dag van het bezoek.

Hulphonden

Geregistreerde hulphonden zijn van harte welkom bij Space Expo. Hulphonden kunnen helaas niet mee met de Space Train.

Verschoonruimte

In ons museum is in het aangepaste toilet één verschoonruimte aanwezig voor je baby.

Prikkelgevoeligheid

Bij Space Expo kan het luidruchtig en druk zijn. Onze interactieve objecten zijn voorzien van geluids- en lichteffecten. Mocht je overprikkeld raken, vraag dan een van onze medewerkers om hulp.

Rustig bezoek

In de weekenden en schoolvakanties zijn er veel bezoekers bij Space Expo. Doordeweeks zijn er regelmatig schoolbezoeken. Na 15.00 uur is het vaak rustiger in het museum. Via de website kun je een tijd reserveren voor je bezoek. Je kunt altijd even bellen om te vragen naar de drukte.

Bezoekers met een visuele beperking

Momenteel is er geen audiotour bij Space Expo. Enkele objecten zijn voorzien van audio-ondersteuning. Daarnaast kun je een echte meteoriet aanraken. Ook in het schaalmodel van het ISS mag je alles aanraken.