Nieuws van Space Expo

Blijf op de hoogte van onze leuke acties en het laatste nieuws uit de ruimte!

100.000ste bezoeker in 2017

Space Expo heeft op zaterdag 25 november haar honderdduizendste bezoeker van dit jaar ontvangen. Dat is een record, want nog niet eerder haalde het Noordwijkse ruimtevaartmuseum in haar 27 jarig bestaan zoveel bezoekers. En het jaar is nog niet om!

De gelukkige was Eise Giebel, vernoemd naar astronoom Eise Eisinga (1744 – 1828), de naamgever van het historische planetarium in Franeker. Eise vierde met zijn ouders en een groepje vrienden zijn zevende verjaardag bij Space Expo.

Van burgemeester Jan Rijpstra en Space Expo-directeur Rob van den Berg kreeg hij bloemen en een cadeaupakket met daarin onder meer een door André Kuipers gesigneerde dvd en een jaarabonnement van Space Expo.

Ruimtevaart geniet een groeiende belangstelling. In 2018 staat Noordwijk het gehele jaar in het teken van ruimtevaart, met vele publieksactiviteiten op verschillende locaties, zoals een waterraketwedstrijd en een nieuwe tegellegging in de Walk of Space. De zomer staat in het teken van een Sizzling Summer of Space, een internationale summerschool voor jonge ruimtevaartprofessionals, die Den Haag, Delft, Leiden en Noordwijk aandoen.

Lees meer


Lancering Nederlands instrument TROPOMI

Lancering

De Europese satelliet Sentinel-5P – met in het hart het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi – vliegt op vrijdag 13 oktober om 11:27 uur onze tijd naar de ruimte. Vanuit een baan om de aarde gaat de satelliet, die onderdeel is van het ESA Copernicus-programma, met ongekende precisie de luchtkwaliteit en broeikasgassen wereldwijd in kaart brengen.

Luchtvervuiling in kaart brengen

Sentinel-5 Precursor – ook wel Sentinel-5P genoemd – is de eerste Copernicus-missie die helemaal is toegespitst op het monitoren van onze atmosfeer. Dat doet de satelliet met Tropomi, een in Nederland ontwikkeld instrument dat speurt naar spoorgassen als stikstofdioxide, ozon, formaldehyde, zwaveldioxide, methaan, koolstofmonoxide en aërosolen. Al deze gassen beïnvloeden de lucht die we inademen en dus ook onze gezondheid en ons klimaat.

Met behulp van Tropomi zal Sentinel-5P iedere dag opnieuw een beeld van de luchtkwaliteit en klimaatontwikkeling van iedere plek op aarde maken, tot op stadsniveau. De verzamelde informatie wordt via de Copernicus Atmosphere Monitoring Service gedeeld met beleidsmakers en de wetenschap.

Naast inzicht in de huidige status van de luchtkwaliteit en het klimaat helpt de data ook onze kennis van klimaatprocessen in de atmosfeer te onderzoeken en het ontstaan van gaten in de ozonlaag te verklaren. Sentinel-5P helpt daarnaast bij het volgen van vulkanische as en bij het waarschuwen voor hoge niveaus van UV-straling.  

Nederlands vernuft

Wetenschappers en ingenieurs van Airbus Defence and Space Netherlands, KNMI, SRON en TNO hebben in opdracht van het Nederlandse ruimtevaartagentschap Netherlands Space Office (NSO) en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA jarenlang aan Tropomi gewerkt.

De afgelopen acht jaar investeerde de Nederlandse overheid in totaal zo'n 100 miljoen euro in de ontwikkeling en bouw van het instrument. Het resultaat is een ongekend staaltje innovatie van de lage landen, waarin het beste van de Nederlandse ruimtevaarttechnologie en de atmosfeer-wetenschap samenkomt. Parallel aan Tropomi bouwde ESA het satellietplatform van Sentinel-5P. Afgelopen jaar werden de twee samengevoegd. Nu zijn ze klaar voor hun reis naar de ruimte.

De aarde observeren

Na zijn lancering op vrijdag 13 oktober gaat Tropomi minimaal zeven jaar lang aan het werk. Hij vliegt daarbij met Sentinel-5P op 824 kilometer hoogte in een baan om de aarde. De technologie van Tropomi is revolutionair: het instrument vangt licht dat weerkaatst wordt door de dampkring op, laat dat via spiegels weerkaatsen, rafelt het uiteen door tralies en legt het vast met detectoren. Vervolgens vergelijkt het instrument dat licht met direct zonlicht. Uit het verschil halen wetenschappers informatie over de samenstelling van onze atmosfeer.  

Sentinel-5P draagt in feite een bewakingscamera van de atmosfeer met zich mee. De satelliet is de zesde Sentinel-kunstmaan die zich in een baan om de aarde gaat bevinden. Sentinel-5P maakt onderdeel uit van een vloot aan satellieten die data en beelden verzamelen voor het aardobservatie-programma Copernicus van de Europese Commissie. Het unieke aardobservatie-programma moet de mens meer begrip van zijn leefomgeving opleveren, en zo helpen bij het aanpakken van problemen als klimaatverandering.

De lancering bijwonen

Bezoekers van Space Expo kunnen op vrijdag 13 oktober getuige zijn van de lancering. Het programma is als volgt:

11:27 uur: Lancering Sentinel-5P

12:45 uur: Live-verslag van loskoppeling van de satelliet, het uitklappen van de zonnepanelen en ontvangst van het eerste signaal

Houdt rekening met grote drukte bij Space Expo.


Sentinel 5P Tropomi

Lees meer


Space Expo het leukste uitje van 2017?!

SpaceExpo DagjeUit.JPG

Space Expo is genomineerd voor het leukste uitje van 2017!Waar is de maan van gemaakt en hoe lekker is ruimtevoedsel? In Space Expo bewonder je honderd dingen die in de ruimte zijn geweest, zoals een stukje van de maan, eten van astronauten en het pak van Apollo 13-astronaut Fred Haise (die van de wereldberoemde quote 'Houston, we have a problem!'). 

Lees hier waarom bezoekers zo van Space Expo houden en waarom dit het leukste uitje van 2017 is!Wil je ook stemmen op Space Expo voor het leukste uitje van 2017? Dat kan hier!

Lees meer


Noordwijk, The Space To Be!

spacetobe2
Spacetobe1

Lees meer


Nieuwe expositie "Terug uit de ruimte"

Loopharnas

Vanaf zaterdag 27 mei is bij Space Expo de nieuwe expositie "Terug uit de ruimte te zien". In de expositie zijn 100 voorwerpen te zien die in de ruimte zijn geweest en weer terug op aarde zijn. 

Onder de voorwerpen zijn kledingstukken van astronauten, onderdelen van de Hubble ruimtetelescoop, tekeningen van kinderen en stof van de maan te zien. De voorwerpen zijn gerangschikt naar de vijf zintuigen Zien, Horen, Proeven, Ruiken en Voelen. Er zijn daarom ook voorwerpen die aangeraakt mogen worden en er is zelfs de geur van de komeet 67P te ruiken, de komeet van ruimtesonde Rosetta.

Onder de hoogtepunten uit de bijzondere collectie zijn het pak van Apollo 13 astronaut Fred Haise ("Houston we have a problem") en de Soyuz capsule van André Kuipers.

De tentoonstelling is een jaar lang te zien.

Lees meer


Pop-up Wetenschapper Diederik Jekel bij Space Expo


Reset je brein en ontmoet echte wetenschappers tijdens pop-up wetenschapper in de meivakantie

Heb jij nieuwsgierige aagjes of gedroomde proefkonijnen in de familie? Op zondag 30 april duiken wetenschappers vol goede verhalen op in 5 wetenschapsmusea verspreid over Nederland. Vraag hen het hemd van hun lijf, doe samen proefjes en ontdek meer over wetenschappelijk onderzoek.


Over Pop-up wetenschapper

Met een landelijk festivalprogramma laat pop-up wetenschapper volwassenen en kinderen op een laagdrempelige manier kennis maken met wetenschap. Wetenschapsmusea en science centra in heel Nederland zijn gastlocaties, zoals het Space Expo in Noordwijk, Natura Docet Wonderryck in Denekamp en het Utrechts Universiteitsmuseum. De zesde editie van het evenement vindt plaats op zondag 30 april 2017 in de meivakantie. Het pop-up wetenschapper programma is gratis. Bezoekers betalen wel entree voor de verschillende locaties (prijzen variëren). Bekijk het volledige programma op www.popupwetenschapper.nl.


Diederik Jekel bij Space Expo

Kom naar de Space Expo in Noordwijk en ontmoet Diederik Jekel die vertelt over aliens en buitenaardsleven.

Op 30 april zal Diederik Jekel twee keer een presentaties geven in de Arianezaal.
De eerste presentatie begint om 12:15 uur, de tweede presentatie begint om 12:45 uurpop-up

Lees meer


Vlogster op bezoek bij Space Expo

Space Expo heeft bezoek gehad van Vlogster Kim.
Kim heeft een vlog gemaakt van haar reis binnen Space Expo. In haar vlog kun je zien wat er allemaal te doen is bij Space Expo, ze geeft een sneak preview van de capsule van André Kuipers en bekijkt verschillende satellieten.

Zie hier de avonturen van Kim in Space Expo!

Lees meer


André Kuipers op Vriendendag Space Expo

U heeft het nieuws bijna niet kunnen missen over de Soyuz capsule van André Kuipers die is “geland” in Space Expo. Met steun van sponsoren, het Netherlands Space Office en het Ministerie van EZ heeft de capsule een permanente plek gekregen bij Space Expo.


7819-cnes_soyuz_soyuz_tma03m_capsule_arrives_at_space_expo_museum-jacques_van_oene

Lees meer


Space_to_be

Vul uw eigen inhoud in.

dit is een test

Dit is een test voor een nieuwe tekst