Nieuws van Space Expo

Het laatste nieuws uit de ruimte!

One Strange Rock

One Strange Rock! Heb jij er al iets van gezien? Indrukwekkend goed! Wij hebben het over de nieuwe serie ONE STRANGE ROCK van National Geographic! Een nieuwsgierige en leergierige Will Smith neemt je in 10 afleveringen mee om de geheimen van de aarde te onthullen. De serie is extra bijzonder voor ons spacefans, want in iedere aflevering vertelt een astronaut over zijn of haar blik op de aarde vanuit de ruimte.

#earthneedsmorespace #nationalgeogrpahic #onestrangerock #astronauten#overvieweffect #kijktip

Bekijk de trailer >>

Lees meer


3 juni 2018: Kuifjedag bij Space Expo!

Wie kent hem niet, de beroemde Kuifje in een Raket naar de Maan! De tekenaar Hergé heeft met zijn roodwit geblokte raket een stijlicoon gemaakt van de Duitse V2 (raket). A.s. zondag 3 juni houdt het Hergé Genootschap zijn ledendag bij Space Expo. Ook niet-leden zijn van harte welkom op de Kuifjemarkt met boeken en spulletjes. Om 13.00 uur is er een interessante Kuifje lezing! Space Expo is zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur! 

kuifje 2

Lees meer


Snowpatrol - Life on Earth

Cool! Deze week kwam het nieuwe album van de Britse band Snow Patrol uit: Wildness! En waarom zijn we hier zo enthousiast over? Sommige clips werden opgenomen bij ons in Space Expo! Ook werd er gefilmd bij ESA ESTEC. Bekijk hier de spacy clip: Life on Earth >>

Lees meer


Een dagje uit - Space Expo

Vorige week vrijdag reden wij vroeg richting een museum. Wij mochten Space Expo museum bezoeken. Zoals jullie misschien al weten, onze zoon is gek op planeten, astronauten, ruimtevaart. Dus het lijk mij erg leuk voor hem om in echt van dichtbij te zien, niet alleen via boeken of TV. Lees je mee?

Lees de complete blog van Dhini >>

Lees meer


Wat is Galileo?

Vorige week werd tegenover Space Expo het Galileo Reference Center in Noordwijk geopend. Galileo is het nieuwe geavanceerde Europese satelliet navigatiesysteem. Waarschijnlijk ben je gewend om via GPS van A naar B te navigeren, maar op de nieuwste telefoons is Galileo vaak al geïnstalleerd!

Het voordeel van Galileo is dat het veel nauwkeuriger en sneller is dan GPS. Fijn voor de consument, maar ook heel belangrijk voor reddingsdiensten bij zoekacties. Dan is er ook nog een belangrijk politiek voordeel van Galileo: het is het eerste niet-militaire navigatiesysteem in de wereld. Het Amerikaanse GPS, het Chinese Beidou en het Russische GLONASS zijn nog altijd militaire navigatiesystemen.

Lees meer


Satelliet testcentrum van ESA-ESTEC na vijf jaar weer geopend voor Space Expo bezoekers

Na vijf jaar is het testcentrum van ESA-ESTEC weer geopend voor bezoekers van Space Expo. Vanaf zaterdag 28 april a.s. organiseert het ruimtevaartmuseum in Noordwijk op zaterdagen, zondagen én op de meeste feestdagen excursies met de Space Train naar het grootste satelliet testcentrum van Europa.

Uniek kijkje in de keuken van ESA
Het is al jaren mogelijk om vanuit Space Expo met de Space Train een bezoek te brengen aan ESTEC, het technologische hart van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Het satelliet testcentrum is echter pas weer vanaf 28 april opengesteld voor bezoekers. In dit centrum kun je zien hoe satellieten, voordat ze de ruimte in gaan, getest worden door ESA. Zo worden satellieten blootgesteld aan de extreme trillingen en geluiden van de lancering én aan de omstandigheden van de ruimte zelf. Denk hierbij aan het harde geluid van de raket van maar liefst 156 decibel, het diepe vacuüm van de ruimte en de extreme temperatuurverschillen van wel 300 graden.

Space Train
Op doordeweekse dagen wordt er in het testcentrum onder hoge veiligheidsprocedures gewerkt en is er geen publieke toegang. De Space Train rijdt in schoolvakanties echter wél op alle doordeweekse dagen naar ESA-ESTEC. Tijdens deze dagen worden andere interessante gedeeltes van ESA-ESTEC bezocht. Zo ga je onder andere naar het Erasmus Centrum waar je veel inzicht krijgt in het International Space Station (ISS) en kom je in ruimtes waar onderzoek wordt gedaan naar gewichtsloosheid en robots voor de maan en Mars.

Paspoort mee
Space Expo is het museum over ruimtevaart en het bezoekerscentrum van ESA-ESTEC. Bezoekers die besluiten om met de Space Train naar het ESA-ESTEC terrein te gaan, moeten zich houden aan diverse veiligheidsvoorschriften en dienen een geldig rijbewijs, paspoort of identiteitskaart mee te nemen om langs de beveiliging van ESA-ESTEC te gaan. De tour duurt een uur en 15 minuten en kost € 6,00 per persoon. Bezoekers moeten in het bezit zijn van een geldig entreebewijs van Space Expo, minimaal 9 jaar zijn en goed ter been zijn om mee te kunnen. Meer info: www.space-expo.nl


Lees meer


A Taste of Space at ESA’s Space Expo

The European Space Agency’s (ESA) Space Expo visitor center in Noordwijk is an impressive sight. There’s no comparison to the Kennedy Space Center or Johnson Space Center – both in America – but Space Expo is a great activity for families. The visitor center is co-located with ESA’s facility, nestled up against North Sea dunes. Best reached by car, Space Expo is a Museumkaart member making it a very affordable day-trip from anywhere in the Netherlands. 

Lees de complete blog van de Dutch Dutch Goose >>


Lees meer


100.000ste bezoeker in 2017

Space Expo heeft op zaterdag 25 november haar honderdduizendste bezoeker van dit jaar ontvangen. Dat is een record, want nog niet eerder haalde het Noordwijkse ruimtevaartmuseum in haar 27 jarig bestaan zoveel bezoekers. En het jaar is nog niet om!

De gelukkige was Eise Giebel, vernoemd naar astronoom Eise Eisinga (1744 – 1828), de naamgever van het historische planetarium in Franeker. Eise vierde met zijn ouders en een groepje vrienden zijn zevende verjaardag bij Space Expo.

Van burgemeester Jan Rijpstra en Space Expo-directeur Rob van den Berg kreeg hij bloemen en een cadeaupakket met daarin onder meer een door André Kuipers gesigneerde dvd en een jaarabonnement van Space Expo.

Ruimtevaart geniet een groeiende belangstelling. In 2018 staat Noordwijk het gehele jaar in het teken van ruimtevaart, met vele publieksactiviteiten op verschillende locaties, zoals een waterraketwedstrijd en een nieuwe tegellegging in de Walk of Space. De zomer staat in het teken van een Sizzling Summer of Space, een internationale summerschool voor jonge ruimtevaartprofessionals, die Den Haag, Delft, Leiden en Noordwijk aandoen.

Lees meer


Space_to_be

Vul uw eigen inhoud in.

dit is een test

Dit is een test voor een nieuwe tekst