Voortgezet- en hoger onderwijs

Ontdek de geheimen van het heelal en de ruimtevaart!

Kom met je klas naar Noordwijk en ontdek de geheimen van de ruimte en de ruimtevaart. We hebben speciaal voor jullie leuke en leerzame programma's ontwikkeld. Onderzoekend en ontwerpend leren staan centraal - zo komt de wereld van de ruimtevaart nog meer tot leven.

Ben je geïnteresseerd in een van onze programma's? Klik op onderstaande button!

Voortgezet Onderwijs onderbouw - Astronaut gezocht

Ruimteles: Astronaut gezocht (45 min)

In de Astronautenzaal van Space Expo duiken leerlingen dieper in de fascinerende wereld van astronauten. De scholieren leren onder andere hoe je astronaut kunt worden en hoe het is om te wonen en werken in het International Space Station. De ruimteles wordt op niveau aangepast.

Pauze (15 min)

Tussen de twee programmaonderdelen hebben de leerlingen een kwartier pauze om iets te eten.

Interactieve rondleiding (45 min)

De gids neemt de leerlingen mee de expositie in. Nu kunnen zij zelf het ISS betreden, zich verwonderen bij de Sojoez-capsule waarmee André Kuipers naar het ISS reisde en een echte ijzermeteoriet aanraken. Er is zoveel te ontdekken!

Voortgezet Onderwijs onderbouw - Voorwaarts Mars

In dit programma maken leerlingen kennis met de fascinerende planeet Mars. Na de aarde krijgt deze planeet de meeste aandacht van de 8. Het is de inspiratiebron voor talloze films over aliens. We willen er alles van weten en er zijn ambitieuze plannen om er heen te gaan en er zelfs te gaan wonen. Zou dit inderdaad kunnen? Hoe zou het leven er dan uit zien? Maar waarom zijn wij en wetenschappers eigenlijk zo geïnteresseerd in deze planeet? Wat weten we al en wat willen we nog meer weten? En hoe kom je eigenlijk dingen te weten over een planeet die minimaal 56 miljoen kilometer bij ons vandaan is? Ga mee en ontdek Mars!

Het programma bestaat uit een workshop en een interactieve rondleiding. Het totale programma duurt 1 uur en 45 minuten.

Voorwaarts Mars (45 min)

Waarom wil de mens naar Mars? Wat gaan we er doen en hoe zou ons leven er daar uitzien? Tegen welke uitdagingen loopt de mens er aan? Onder begeleiding van een van onze enthousiaste gidsen gaan de leerlingen de voorwaarden voor leven verkennen.

Pauze (15 min)

Tussen de twee programmaonderdelen hebben de leerlingen een kwartier pauze om iets te eten.

Interactieve rondleiding (45 min)

De gids neemt de leerlingen mee op ontdekkingsreis in de expositie. In de workshop ligt de nadruk op Mars, tijdens de rondleiding kijken we naar Mars en de ruimte. Hier kunnen leerlingen zelf het ISS betreden, zich verwonderen bij de Sojoez-capsule waarmee André Kuipers naar het ISS reisde en een echte ijzermeteoriet aanraken. Er is veel te ontdekken en de interactie met de gids zet leerlingen aan tot nadenken over hun eigen plaats in het geheel.

Reserveren

Ben je geïnteresseerd in een van onze programma's? Vul het aanvraagformulier in!

Tijden

Elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag:

 • Blok 1: 09:30 - 11:15 uur
 • Blok 2: 11:45 - 13:30 uur
 • Blok 3: 14:00 - 15:45 uur

Space Expo ontvangt geen scholen op maandagen en tijdens de schoolvakanties.

Tarieven & voorwaarden

 • Voor het onderwijs heeft Space Expo gereduceerde tarieven (voor leerlingen en begeleiders): de kosten zijn 15 euro per persoon.
 • Het educatief programma is geschikt voor de onderbouw.
 • De Museumkaart is bij scholenbezoek niet geldig.
 • Maximaal 60 en minimaal 20 leerlingen per boeking.
 • Bij meer dan 30 leerlingen wordt de groep in tweeën gesplitst. De twee groepen worden dan over de verschillende onderdelen verdeeld.
 • Scholen dienen vooraf te reserveren.
 • Groepen nemen voldoende begeleiding mee: 1 begeleider per 10 leerlingen.
 • Wij vragen jullie 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn.

Contact

Heb je vragen over een van onze programma's of het aanvraagformulier? Mail ons op reserveringen@space-expo.nl voor meer informatie.