Museum

Op ontdekkingstocht


Space Expo is hét museum over de ruimte en ruimtevaart, gelegen naast ESA ESTEC. Op 29 juni 1990 openden Koningin Beatrix en haar zoon Prins Friso de tentoonstelling. Jaarlijks ontvangen wij meer dan 120.000 bezoekers.

In het museum is er veel aandacht voor de grote geschiedenis van de ruimtevaart. Je kunt door een 1:1 schaalmodel van het International Space Station (ISS) wandelen. Vervolgens aanschouw je een 1:1 schaalmodel van de maanlander Eagle. Deze maanlander uit 1969 is een van de favorieten van onze bezoekers.

De blauwe flightsuits op de foto zijn niet inbegrepen bij een regulier bezoek aan Space Expo. De flightsuits worden wel gedragen tijdens onze kinderfeestjes.


Earth from Space - Powered by ESA


In deze unieke en interactieve expositie zie je de aarde zoals je hem nog nooit hebt gezien: door de ogen van satellieten. Je gaat met échte satellietgegevens aan de slag. Onderzoek veranderingen aan land, water, ijs en lucht en projecteer ze op een grote globe. Zoom in met de touch table. Zo ontdek je de snelst stromende gletsjer ter wereld, nieuwe eilanden bij Dubai, ontbossing in de Amazone en meer. Met de bijzondere hoogtekaart van Nederland verken je de toekomst van ons land. Hoe ziet jouw provincie eruit als we geen dijken zouden hebben? Of als de zeespiegel stijgt? 
Satellieten geven antwoord vanuit de ruimte!

André & de Sojoez-Capsule


Bij Space Expo kun je ook veel items bewonderen die echt zijn gedragen of gebruikt door André Kuipers. Zo hebben wij het echte ruimtepak en de originele Sojoez TMA-03M ruimtecapsule in ons museum. Met deze ruimtecapsule is André van en naar het internationale ruimtestation (ISS) gereisd. Naast deze items zijn ook een echte raketmotor van de Ariane 1, verschillende levensgrote schaalmodellen van satellieten en een echte maansteen te zien. 

Space Expo presenteert: Ga op missie


Bij Space Expo ontwerp jij je eigen ruimtemissie. Breng je mensen naar de maan? Een robot naar Mars? Ontdek jij nieuwe sterren in het heelal? Of wijs je mensen de weg met satellieten? Je kunt kiezen uit wel zes verschillende missies.

Ontdek hoe we op aarde ruimtemissies ontwerpen, bouwen en testen. Naast interactieve opdrachten zijn er échte objecten uit de ruimtevaart te zien. Zo staat er een gigantisch zonnepaneel van een communicatiesatelliet, een testmodel van de Schiaparelli Marslander én een schaalmodel van de ExoMars rover. Een leuk en leerzaam uitstapje voor het hele gezin!