Coming soon: Earth from Space - Powered by ESA

In juni bouwen we aan de toekomst van Space Expo. De bouw van de nieuwe tentoonstelling kan (geluids)overlast veroorzaken.

Basisonderwijs

Met je klas naar de ruimte!

Kom met je klas naar Noordwijk en ontdek de geheimen van de ruimte en de ruimtevaart. We hebben speciaal voor jullie leuke en leerzame programma's ontwikkeld.

Bij Space Expo gaan leerlingen op een nieuwsgierige ontdekkingsreis door de ruimte én de ruimtevaart. Onze programma's zijn met name geschikt voor het primair onderwijs, groep 4 tot en met 8. Onderzoekend leren staat centraal - zo komt de wereld van de ruimtevaart nog meer tot leven.

Basisonderwijs Onderbouw (groep 4, 5, 6) - Astronaut gezocht

In dit programma ontdekken leerlingen hoe het voelt om astronaut te zijn. Welke vaardigheden en eigenschappen zijn belangrijk in de ruimte? En hoe is het om in het ISS, het International Space Station te wonen en te werken?

Het programma bestaat uit een ruimteles en een interactieve rondleiding. Het totale programma duurt 2,5 uur.

Ruimteles: Astronaut gezocht (60 min)

Samen met een van onze ervaren, enthousiaste gidsen duiken leerlingen de wereld van astronauten in. De belangrijkste elementen van de astronautenopleiding komen aan bod: samenwerken, proefjes doen en fit blijven als je zweeft. Natuurlijk is er ook ruimte voor nieuwsgierige vragen, want hoe ga je eigenlijk naar de wc ‘daarboven’?

Pauze: Speeltuin (30 min)

Tussen de twee programmaonderdelen hebben de leerlingen een half uur pauze om iets te eten (zelf mee te brengen) of even uit te waaien in de speeltuin.

Interactieve rondleiding (60 min)

De gids neemt de leerlingen mee de expositie in. Nu kunnen zij zelf het ISS betreden, zich verwonderen bij de Sojoez-capsule waarmee André Kuipers naar het ISS reisde en een echte ijzermeteoriet aanraken. Er is zoveel te ontdekken!

Basisonderwijs Bovenbouw (groep 6, 7, 8) - Space Explorers: ontdek de ruimte en de aarde door ruimtevaart

In dit nieuwe programma maken leerlingen kennis met de magie van ruimtevaart en de schoonheid van onze aarde. Het doel van het programma is om kinderen te leren hoe ruimtevaart een bijdrage levert voor het leven op aarde, met name rond duurzaamheid. Als echte Space Explorers gaan leerlingen op ontdekkingsreis door het heelal aan de hand van een interactieve rondleiding in de Space Expo tentoonstelling. In de aarde workshop gaan de leerlingen onder leiding van onze ervaren en enthousiaste gids zelf aan de slag met beelden uit de ruimte van onze planeet. Door zelf te experimenteren, leren ze meer over onze planeet aarde en het leven om ons heen. Met ruimtevaart kun je de aarde én de ruimte ontdekken. Kernelementen zijn: inspiratie opdoen, experiential learning, STEM educatie, 21th century skills. Geschikt voor ruimte- én aardefans.

Het programma bestaat uit een workshop en een interactieve rondleiding. Het totale programma duurt 2,5 uur.

Workshop aarde (60 min)

Na een korte introductie in de vorm van een klassengesprek onderzoeken de leerlingen de voorwaarden voor leven op een planeet. Daarna gaan ze zelf aan de slag met leuke doe-oefeningen en denkkaartjes.

Pauze: Speeltuin (30 min)

Tussen de twee programmaonderdelen hebben de leerlingen een half uur pauze om iets te eten (zelf mee te brengen) of even uit te waaien in de speeltuin.

Interactieve rondleiding (60 min)

De gids neemt de leerlingen mee op ontdekkingsreis in de expositie. In de workshop ligt de nadruk op de aarde, tijdens de rondleiding richten we ons op de ruimte. Hier kunnen leerlingen zelf het ISS betreden, zich verwonderen bij de Sojoez-capsule waarmee André Kuipers naar het ISS reisde en een echte ijzermeteoriet aanraken. Er is zoveel te ontdekken en de interactie met de gids zet leerlingen aan tot nadenken over hun eigen plaats in het geheel.

Tijden

Elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag:
Blok 1: 10.00 – 12.30 uur
Blok 2: 12.30 – 15.00 uur

Op maandag is het museum gesloten. Wel ontvangen we in overleg schoolgroepen groter dan 40 leerlingen. De coffee corner en space shop zijn op maandag gesloten.

Space Expo ontvangt geen scholen tijdens de schoolvakanties.

Tarieven & voorwaarden

 • Voor het onderwijs heeft Space Expo gereduceerde tarieven (deze gelden voor leerlingen en hun begeleiders): de kosten bedragen 13 euro per persoon.
 • De Museumkaart, Vriendenloterij VIP-kaart en overige kortingsacties zijn bij scholenbezoeken niet geldig.
 • De programma's zijn geschikt voor groep 4 tot en met 8.
 • Maximaal 60 en minimaal 20 leerlingen per boeking.
 • Bij meer dan 30 leerlingen wordt de groep in tweeën gesplitst. De twee groepen worden dan over de verschillende onderdelen verdeeld.
 • Scholen dienen vooraf te reserveren.
 • Groepen nemen voldoende begeleiding mee.
 • Wij vragen jullie 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn.

Reserveren

Mail ons op reserveringen@space-expo.nl voor een reservering of voor meer informatie. Wij willen graag weten:

 • Gewenste datum en tijdstip
 • Naam school en adresgegevens
 • Welke groep en leeftijd
 • Aantal leerlingen en begeleiders
 • Gegevens contactpersoon

Begeleiding

De leerlingen worden ontvangen door een gedreven gids. De begeleiders vanuit de scholen blijven echter zelf verantwoordelijk voor de leerlingen. Wij vragen scholen om voldoende begeleiders mee te nemen. Voor de groepen 4 t/m 8 verwachten wij minstens 4 begeleiders per klas.