
Nederland doet de TANGO.
- Auteur : Space Expo
Op 9 juli 2025 is het officiële startsein gegeven voor de bouw van de TANGO-satelliet missie.
Vorig jaar presenteerde Nederland de Langetermijn-Ruimtevaartagenda waarin Nederland aangaf te willen blijven investeren in ruimtevaarttechnologie ten behoeve van klimaat, wetenschap, maatschappelijke toepassingen, veiligheid en economie. TANGO is een uiting van deze ambities.
TANGO wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken vanuit het ruimtevaartbudget aan het FutureEO programma van ESA.
Wat is TANGO?
De TANGO (Twin ANthropogenic Greenhouse gas Observers) missie bestaat uit een duo van 2 kleine satellieten die achter elkaar aan in een baan om de aarde vliegen. Ze gaan met hoge gevoeligheid de uitstoot van de broeikasgassen methaan (CH4), koolstofdioxide (CO2) en stikstofdioxide (NO2) meten. De satellieten staan gepland voor lancering in 2028 en Nederland neemt het ontwerp en de bouw van de satellieten voor haar rekening. Het Nederlandse consortium dat TANGO gaat realiseren bestaat uit SRON, KNMI, TNO en ISISPACE.
De missie zal een belangrijke bijdrage gaan leveren aan klimaatonderzoek en de energietransitie omdat overheden, wetenschappers en bedrijven TANGO kunnen gebruiken om de uitstoot van bijvoorbeeld fabrieken, energiecentrales, gasinstallaties en dergelijke te bepalen. Het in kaart brengen van emissies is nodig voor het opstellen van klimaat en milieuregels om deze emissies te reduceren. TANGO kan vervolgens ook worden gebruikt om te controleren of huidige en toekomstige regels worden nageleefd.
Wie doet wat?
SRON: ontwikkeling van de sensoren die methaan en koolstofdioxide gaan meten en heeft samen met KNMI wetenschappelijke leiding over de missie.
KNMI: samen met SRON wetenschappelijke leiding missie.
TNO: Leiding technisch ontwerp en bouw van de meetinstrumenten.
NSO: coördineert de inpassing van TANGO binnen het FutureEO programma van ESA.
ISISPACE: is verantwoordelijk voor de satellieten en leidt de implementatie.
We moeten nog wel even geduld hebben: de lancering staat vooralsnog gepland voor 2028.
Afbeelding: SRON