Nieuws van Space Expo

Het laatste nieuws uit de ruimte!

Nationale Museumweek kiest astronautenpak André Kuipers als ‘Gouden Pronkstuk’

Met de lancering van 'een gouden vergroting van André Kuipers’ astronautenpak uit de collectie van Space Expo start maandag 8 april de vijfde Nationale Museumweek. Vanaf 8 april is het bekendste ruimtepak van Nederland niet te missen voor een groot publiek: de hele week is dit grote gouden pak te bewonderen voor duizenden passanten naast de A44 ter hoogte van NS station Sassenheim (naast McDonald’s). De Nationale Museumweek wil hiermee de museale collectie van Nederland groots onder de aandacht brengen: ons échte goud.

 

Het ruimtepak van Andre Kuipers is het Russische drukpak dat de naam Sokol draagt, wat 'valk' betekent in het Russisch. André droeg dit pak gedurende de kritische momenten van zijn ruimtevlucht aan boord van de Russische Soyuz capsule. Op 19 april 2004 werd hij vanaf de Russische lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan gelanceerd. Elf dagen later keerde hij met zijn collega kosmonauten weer terug op aarde op de steppe van Kazachstan. Zowel bij de start, landing als bij de koppeling en ontkoppeling van de Soyuz-capsule met het International Space Station had André Kuipers dit Sokol-pak aan.

 

Rob van den Berg, directeur van Space Expo: “Geweldig dat de Museumvereniging het ruimtepak van André Kuipers dit jaar heeft gekozen als ‘Het Gouden Pronkstuk’ van de Nationale Museumweek. Bij Space Expo is dit ruimtepak een favoriet onderdeel van onze permanente expositie. Er valt in Nederlandse musea zoveel te zien en te ontdekken, het is goed dat de museumvereniging hier jaarlijks aandacht voor vraagt bij het grote publiek. Naast dit prachtige pak zijn bij ons nog meer bijzondere attributen te zien die mee zijn gegaan op de ruimtereizen van André. Ook de Soyuz TMA-3M capsule waarmee Andre in 2012 zijn tweede ruimtevlucht maakte is bij ons te bewonderen. Compleet met verbrandingssporen die ontstaan zijn door de wrijvingshitte bij de terugkeer uit de ruimte. Kom dus snel een keer naar ‘ons goud’ kijken, of neem eens een kijkje bij ‘het goud’ van een van de vele andere interessante musea in Nederland.” 

 

Meer informatie over de Nationale Museumweek:  www.nationalemuseumweek.nl

Meer informatie over Space Expo: www.space-expo.nl


Welcome_back_Andre

Lees meer


Nieuwe expositie bij Space Expo: Moon Gallery FUTURE PAST

Afgelopen zaterdag 1 december opende de nieuwe expositie Moon Gallery FUTURE PAST bij Space Expo. Deze expositie is t/m eind januari 2019 in het ruimtevaartmuseum te bezichtigen. De expositie laat de eerste 25 inzendingen zien van een groots kunstproject. Moon Gallery wil 100 miniatuur kunstwerken naar de maan te sturen op een plaat van 10 bij 10 cm.

Kunstwerken voor op de maan
De expositie werd geopend door de aanwezige kunstenaars en initiatiefnemer Bernard Foing, astrofysicus en ‘EarthMoonMars explorer’ bij ESA ESTEC. Foing: “Toekomstige maanreizen vragen om publieke betrokkenheid en het samenbrengen van goede ideeën vanuit verschillende culturen en achtergronden. Moon Gallery is een platform ter promotie van de ontwikkeling van een esthetische levensvorm op de maan. Om dit te stimuleren sturen wij 100 miniatuur kunstwerken mee naar de maan op een plaat van 10 bij 10 bij 1 cm die wordt bevestigd op een maanlander die in 2022 gelanceerd zal worden.”

Eerdere kunstwerken op de maan
In de expositie bij Space Expo zijn de originelen en verkleiningen van de eerste 25 inzendingen te zien. Moon Gallery is geïnspireerd door artistieke initiatieven uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, zoals The Moon Museum, een keramisch tegeltje van 1 bij 2 cm met kunstwerken van zes bekende artiesten uit de jaren 1960, en Fallen Astronaut, een 8,5 cm groot aluminium beeldje van Paul Van Hoeydonck dat in 1971 door de astronauten van Apollo 15 op de maan is geplaatst.

50 jarig jubileum maanlanding
Rob van den Berg, directeur Space Expo: “Wij zijn erg blij met deze bijzondere expositie. Het is de eerste kunstexpositie bij Space Expo. En wat komt het hier mooi tot zijn recht. De Moon Gallery vind je tegenover ons maandlandschap en de maanlander van Neil Armstrong. Hiermee start voor ons ook de viering van de 50ste verjaardag van de Apollo 11 landing op de maan in 1969. Het gehele jaar 2019 worden er bij Space Expo, maar ook op heel veel andere plekken in de wereld, veel activiteiten en exposities georganiseerd rondom dit 50 jarig jubileum.”

De expositie Moon Gallery Future Past kan, op vertoon van een geldig entreebewijs (of museumkaart) van Space Expo, tot en met eind januari 2019 worden bezichtigd. www.space-expo.nl


Lees meer


Hoofdprijswinnaar Max wint spacefeestje bij Space Expo

De 10-jarige Max uit Leusden is de hoofdprijswinnaar van de stripverhalen wedstrijd van Space Expo.  Hiermee won hij een spacefeestje met zijn negen vrienden. Max leverde deze zomer een zelfbedachte en getekende strip in bij Space Expo. De opdracht was: bedenk een mooi of stoer ruimtevaartavontuur.

Afgelopen weekend kwam Max zijn gewonnen spacefeestje vieren. John Asselbergs, zelf striptekenaar en organisator van de expositie Comics in Space, overhandigde Max voorafgaand aan het feestje zijn winnende ingelijste stripverhaal. Ook Marjolijn van der Jagt, organisator van Noordwijk City of Space, was aanwezig. Juryvoorzitter John Asselbergs: “De strip van Max kan zo in een stripblad staan. Een leuke en korte ‘Gag-strip’ (vakterm). De tekst en het beeld passen goed bij elkaar en de laatste plaatjes laten duidelijk de ontknoping en de grap zien!”

Na het fotomoment werden Max en zijn astronauten meegenomen voor een reis door de ruimte door spacegids Margreet Strijker. De stripverhalenwedstrijd is onderdeel van ‘Comics in Space’, deze expositie wordt georganiseerd onder de vlag van ‘Noordwijk, City of Space’. Deze bijzondere expositie kan nog tot 30 november in het museum bekeken worden.

Hoofdprijswinnaar viert spacefeestje - pers.JPG

Lees meer


Space Talks in Space Expo Noordwijk op zondag 11 en 25 november

Persbericht

Space Talks in Space Expo Noordwijk op zondag 11 en 25 november

Op de zondagen 11 en 25 november wordt er een interessante serie ‘Space Talks’ gegeven bij Space Expo in Noordwijk. De Vlaamse ESA ESTEC ingenieur Koen Debeule geeft deze dagen enkele hoofdstukken prijs van de cursus ‘Space in a nutshell’ voor iedereen die geïnteresseerd is in ruimtevaart.

Space in a nutshell
De Space Talks starten met een inleiding over ESA, hierna volgen drie hoofdstukken van de cursus Space in a Nutshell. Het publiek kan aangeven in welk hoofdstuk zij het meest geïnteresseerd zijn. Er zijn meer dan 20 opties om uit te kiezen, bijvoorbeeld astronauten, sondeerraketten, geschiedenis, paraboolvluchten, raketmotoren, astronomie of ons zonnestelsel en veel meer. Tussendoor worden uiteraard pauzes ingelast.

11.00 uur            Algemene inleiding over ESA, de ruimtevaartorganisatie van Europa
12.00 uur            Hoofdstuk 1 - Space in a nutshell
13.00 uur            Hoofdstuk 2 - Space in a nutshell
14.00 uur            Hoofdstuk 3 - Space in a nutshell

Bijwonen lezing
M.Eng. Ing. Koen Debeule is een ESA ESTEC ingenieur. Deze  ‘Vlaamse vriend van Space Expo’ werkt niet alleen aan technische zaken, maar verzorgt binnen ESA ook cursussen en presentaties. De lezing kan, op vertoon van een geldig entreebewijs van Space Expo, gratis worden bijgewoond. De reguliere toegangsprijs tot het museum is 12 euro per volwassene, ook is de museumkaart geldig bij Space Expo.

https://spacetalks.net/event/space-in-a-nutshell-space-expo-part-i/
https://spacetalks.net/event/space-in-a-nutshell-space-expo-part-ii/


Lees meer


Comics in Space verlengd tot en met 30 november

Nog niet toegekomen aan een bezoek aan de expositie ‘Comics in Space’ in Space Expo? Er is nog een kans om te gaan! De expositie in Noordwijk is wegens succes met een extra maand verlengd: tot en met 30 november 2018. 

Initiatiefnemer en organisator van Comics in Space is John Asselbergs, zelf ook tekenaar met als grote hobby stripverhalen. Asselbergs is zeker niet de enige Nederlander met een passie voor stripverhalen. Vanuit het hele land heeft Space Expo vanaf de opening door Dick Matena en Martin Lodewijk op 2 augustus duizenden bezoekers en stripfans naar de expositie getrokken. Dit omdat Comics in Space een uniek overzicht geeft van vooral Nederlandse striptekenaars die hun helden avonturen lieten beleven in de wereld van de ruimtevaart en science fiction. 

Comics in Space wordt georganiseerd onder de vlag van ‘Noordwijk, City of Space’, de titel die de gemeente Noordwijk in 2018 draagt. Er zijn onder andere originelen van diverse bekende striptekenaars te zien, maar ook stripcovers, verhalen, objecten en een leestafel met stripboeken waardoor bezoekers nader kennismaken met de bijzondere relatie tussen strips en space. 

www.noordwijk.info/space 
www.space-expo.nl 

comicinspace

Lees meer


NIEUWE SPACE SHUTTLE VOOR SPACE EXPO

Vandaag opende de Noordwijkse burgemeester Jan Rijpstra de nieuwe ‘Space Shuttle’ van Space Expo. Samen met directeur Rob van den Berg knipte de burgemeester met een reuzenschaar een feestelijk lint door en werd met de genodigden een eerste ‘openingsrondje’ gereden.

De Space Shuttle is het nieuwe vervoermiddel waarmee Space Expo met haar bezoekers komende jaren ‘op excursie’ gaat naar ESA ESTEC. Space Expo bezoekers kunnen namelijk op zaterdagen, zondagen en dagelijks tijdens de schoolvakanties een bezoek brengen aan interessante gedeeltes van de Europese ruimtevaartorganisatie. Tijdens de rondleiding vertellen gidsen over de activiteiten bij ESA ESTEC en laten zij trainingsmodules en testmodellen zien van bekende ESA ruimtevaartuigen.

 Elektrisch opgeladen via zonnepanelen

De nieuwe Space Shuttle is elektrisch en wordt opgeladen via de zonnepanelen op het dak van Space Expo. Er kunnen 26 mensen in worden vervoerd. Bezoekers die besluiten om met de Space Shuttle  naar het ESA ESTEC terrein te gaan, moeten zich houden aan diverse veiligheidsvoorschriften en dienen een geldig rijbewijs, paspoort of identiteitskaart mee te nemen om langs de beveiliging van ESA ESTEC te gaan. De tour duurt een uur en 15 minuten en kost € 6,00 per persoon. Bezoekers moeten in het bezit zijn van een geldig entreebewijs van Space Expo, minimaal 9 jaar zijn en goed ter been zijn om mee te kunnen. Meer info >> 

Nieuwe Space Shuttle bij Space Expo 2 - pers

Lees meer


Lezing van Rob van den Berg

Tip voor space liefhebbers: 
Space Film Festival & een lezing van Rob van den Berg!

Van 26 t/m 29 september is het Space Film Festival in De Muze Noordwijk. Vier dagen lang genieten van heerlijke films waarin de ruimte een hoofdrol speelt. Rob van den Berg, directeur van Space Expo, geeft op donderdagavond 27 september hierop aansluitend een lezing: ‘Science fiction of echt?’ Rob brengt je in deze lezing op de hoogte van de stand van zaken in de ruimtevaart. Hoe snel kunnen we nou in het echt vliegen in de ruimte en welke planeten zijn er binnen ons bereik? Bestaat er buitenaards leven? Tussendoor komen er diverse voorbeelden uit bekende science fiction films voorbij. 

De lezing is gratis bij te wonen op vertoon van een filmkaartje van het Space Film Festival. Zonder filmkaartje kunnen mensen voor 3,50 een kaartje kopen om de lezing bij te wonen, inclusief een kopje koffie of thee. Meer info & tickets: https://www.demuzenoordwijk.nl/movies/870/17/lezing_science_fiction_of_echt

Rob van den Berg is sinds 2008 directeur van Space Expo in Noordwijk. Hij heeft veel kennis over de ruimte en ruimtevaart én hij is groot liefhebber van science fiction en films die zich in de ruimte afspelen.

Lees meer


Space Expo genomineerd voor titel ‘Beste Evenementenlocatie van het jaar 2018’

Het Noordwijkse ruimtevaartmuseum Space Expo is genomineerd voor de titel ‘Beste Evenementenlocatie van het jaar 2018’. Deze verkiezing wordt georganiseerd door het vaktijdschrift Meetings. De uitslag wordt eind januari 2019 bekendgemaakt. Het publiek kan tot en met december 2018 stemmen wie de beste evenementenlocatie moet worden. 

Space Expo is al jarenlang een succesvolle locatie voor vergaderingen, meetings en evenementen. In het museum hangt een unieke spannende ruimtesfeer die veel mogelijkheden biedt voor events met een thema. Denk bijvoorbeeld aan productlanceringen tussen de raketten, buitenaardse feesten, meetings over de toekomst, events over innovatie en techniek of de zo belangrijke (duurzame) aandacht voor onze planeet aarde. 

Er zijn verschillende criteria waarop de evenementenlocaties beoordeeld worden voordat ze mee kunnen doen aan de verkiezingen. De criteria waarop de locaties beoordeeld worden zijn onder andere de ligging van de locatie, de bereikbaarheid, de inrichting, de catering en service.

Er kan t/m december gestemd worden via http://www.besteevenementenlocatievanhetjaar.nl/stem


2010.04.007-085.JPG

Lees meer


Space_to_be

Vul uw eigen inhoud in.

dit is een test

Dit is een test voor een nieuwe tekst