Ga op missie bij Space Expo

Ontdek hoe we op aarde ruimtemissies ontwerpen, bouwen en testen in de Space Expo Cleanroom.

Ontwerp, bouw en test!

Een spannende reis naar de ruimte begint altijd hier op aarde. Slimme ingenieurs ontwerpen een satelliet, ruimteschip of robotverkenner. Daarna gaan bedrijven aan de slag om de onderdelen te bouwen. Als het ruimtevaartuig klaar is, wordt het stevig getest bij ESA’s technisch centrum ESTEC, dat naast Space Expo ligt!

Ontwerp je eigen missie

Bij Space Expo ontwerp jij je eigen ruimtemissie. Breng je mensen naar de maan? Ontdek jij nieuwe sterren in het heelal? Of wijs je mensen de weg met satellieten? Je kunt kiezen uit zes verschillende missies. Elke missie heeft een ander ontwerp.

Ready for launch?

Als je klaar bent met ontwerpen, test je je missie en bekijk je of jouw ruimtevaartuig klaar is voor de lancering. Overleeft hij de trillingen en herrie van een raketlancering? De extreme temperaturen en het vacuüm van de ruimte? Alleen als álle testen slagen, is jouw missie klaar voor de lancering!

Bijzondere objecten

Naast interactieve opdrachten vind je in de Cleanroom bijzondere objecten uit de ruimtevaart. Zo staat er een gigantisch zonnepaneel van een communicatiesatelliet en een schaalmodel van de ExoMars rover. Je ontdekt dat satellieten zo klein kunnen zijn als een melkpak. En hoe een Nederlands satellietinstrument de luchtkwaliteit bij jou in de buurt onderzoekt.