Schoolreisjes en ruimtelessen bij Space Expo!

Een schoolreisje naar de sterren! 

Met de klas naar Space Expo, een leuk en leerzaam schoolreisje! Samen met je klasgenoten kun je bij ons dingen zien, doen en leren. Zoals hoeveel weeg je op Mars? Hoe eet en slaapt een astronaut? Hoe lanceer je een raket? Wat is een zwart gat? Spelenderwijs worden allerlei ruimtevragen beantwoord. Maak een vlucht in de simulator van de Soyuz capsule of kijk hoe hoog je op de maan kan springen. 


Educatief aanbod 2018/2019

Wij hebben programma's en arrangementen voor het primair Onderwijs en het Voortgezet Onderwijs. 

Primair onderwijs
Ontdek de geheimen van het heelal en de ruimtevaart!
De lessen sluiten aan bij de kerndoelen Rekenen/Wiskunde (23 t/m 33) en Natuur en techniek (40 t/m 46). Onze lessen zijn interactief, met proefjes en afgestemd op het niveau van de groep.

Tot de mogelijkheden behoren:

  • Een bezoek aan de tentoonstelling
  • Speurspel
  • Rondleidingen
  • Ruimtelessen
  • Arrangementen met andere partners

Voortgezet onderwijs (VMBO/HAVO/VWO) 
Verken de ruimte - Domein Mens en natuur
In onze educatieve ruimtevaarttentoonstelling ontdekken uw leerlingen allerlei aspecten uit het domein Mens en natuur met behulp van sterrenkunde en ruimtevaart. Onze lessen zijn interactief en afgestemd op het niveau van de klas. Bekijk de lessen hieronder!

ed6789fd5ce74e569067be9a785893b6
IMG_4250

Lessen primair onderwijs

Flip de Beer wordt astronaut  Groep 2-3  Tijdsduur: 3 kwartier
In deze les gaan we samen met Flip de Beer op reis naar het ruimtestation. Dat gaat natuurlijk niet zo maar. Zo heb je onder andere een raket nodig, een ruimtepak en eten voor in de ruimte. Ook moet je goed je evenwicht kunnen bewaren… allemaal zaken die we gaan uitproberen.

Een speciale rondleiding: Met Raaf de ruimte in  Groep 3-4-5  Tijdsduur: 1 uur
Voor groep 3-4-5 hebben we een speciale rondleiding, waarbij Raaf met uw leerlingen de ruimte ontdekt. Hij heeft een beetje hulp nodig, want Raaf denkt dat hij alles over ruimtevaart weet…

Het leven van een astronaut  Groep 4-5-6-7-8   Tijdsduur: 1 uur
Wat moet je allemaal gaan als je eenmaal astronaut bent worden? In deze les wordt er meer uitgelegd welke trainingen een astronaut volgt en hoe het dagelijkse leven in het ruimtestation ISS eruit ziet. Ook doen we experimenten over duizeligheid en  andere dingen waar je in de ruimte rekening moet houden.

Ruimtevaart en sterrenkunde  Groep 5-6-7-8  Tijdsduur: 1 uur
In deze les wordt aan de hand van een aantal proefjes uitgelegd hoe een raket werkt en hoe het is om astronaut te zijn. Ook laten we de opbouw van ons zonnestelsel en van het heelal zien en merk je wat er allemaal komt kijken bij verre ruimtereizen.

Speurspel en rondleidingen
Een bezoek aan Space Expo is een waardevolle verrijking voor de lessen op school. De leerlingen kunnen met een speurspel, een rondleiding of een les het heelal en de ruimtevaart ontdekken. 

Onze rondleidingen duren ongeveer een uur en zijn goed te combineren met een speurspel en een les. Er wordt zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de aanwezige kennis of een schoolproject. Ook zijn arrangementen met Naturalis en Omniversum mogelijk. 

Groepje kinderen bij Satellietenplein.JPG

Lessen voortgezet onderwijs

Introductie ruimtevaart en sterrenkunde  Onderbouw  Tijdsduur: 1 uur
In dit basisprogramma wordt aan de hand van een aantal experimenten uitgelegd hoe een raket werkt en hoe het is om astronaut te zijn. Ook komt de opbouw van het heelal aan bod en wordt stilgestaan bij verre ruimtereizen.

De missie van Rosetta  Onderbouw  Tijdsduur: 1 uur
ESA’s missie met de ruimtesonde Rosetta en de eerste landing ooit op een komeet is de basis voor deze les over kometen, het zonnestelsel en hoe een ruimtevaartproject tot stand komt. 

Met André Kuipers naar het ISS  Alle niveaus  Tijdsduur: 1 uur
Aan de hand van de vluchten van André Kuipers wordt uitgelegd hoe een ruimtevlucht verloopt en wat astronauten aan boord van het ISS doen. Ook wordt een aantal experimenten gedaan waarbij desoriëntatie en andere omstandigheden in de ruimte een rol spelen.

Voorwaarts Mars  Alle niveaus  Tijdsduur: 1 uur
In de nabije toekomst zullen er mensen naar de planeet Mars afreizen. Wat komt er bij kijken en kunnen mensen eigenlijk wel overleven op Mars? Deze vragen en de problemen die opgelost moeten worden komen aan bod in deze les.

De Hubble ruimtetelescoop  Bovenbouw  Tijdsduur: 1 uur
Dankzij de Hubble ruimtetelescoop zijn we meer over het heelal te weten gekomen dan in alle eeuwen hiervoor. In deze les wordt verklaard wat er voor objecten op die mooie beelden te zien zijn en is er aandacht voor hoe de ruimtetelescoop werkt en door astronauten is onderhouden.

Lessen en rondleidingen
Niet alleen de lessen zijn een kennismaking met de vele ruimtevaart en sterrenkunde gerelateerde onderwerpen. Ze kunnen ook goed dienen als startpunt voor een vakoverschrijdend project van uw leerlingen op school, zowel binnen het domein Mens en natuur als het domein Mens en maatschappij. Daarnaast verzorgen onze gidsen educatieve rondleidingen van ongeveer een uur door de permanente ruimtevaarttentoonstelling. De lessen zijn goed te combineren met een rondleiding.

Ook zijn arrangementen met Naturalis en Omniversum mogelijk. 

photo-philae
Klaar is je komeet
HST_in_orbit_620x400

 

 

 

 

JQ0A3854-HDR

Praktische informatie

Schoolreizen kunnen geboekt worden vanaf 20 personen.
Bekijk de speciale schooltarieven en schoolarrangementen.
Bel voor meer informatie of een reservering 071 200 1400 op maandag t/m vrijdag tussen 09:30 en 17:00 uur. 

Of mail naar: reserveringen@space-expo.nl
Bekijk ook onze openingstijdenadresgegevens en mogelijkheden voor busvervoer.

Lessen en rondleidingen kunnen uitsluitend op afspraak gedaan worden.

Space_to_be

Vul uw eigen inhoud in.

dit is een test

Dit is een test voor een nieuwe tekst