Vakantieprogramma

Voorjaarsvakantie van 17 februari 2018 t/m 4 maart 2018


 

 

14352152_10155224619328332_4932020829587640765_o

Het leven van een Astronaut

Hoe wordt men Astronaut? Wat moet men daarvoor doen? Hoe loopt het traject?
Op al deze vragen wordt antwoord gegeven tijdens de interactieve presentatie over Het leven van een Astronaut. 


Terug uit de Ruimte

In de expostie van Space Expo staan er 100 voorwerpen opgesteld die in de ruimte zijn geweest en weer terug op aarde zijn gekomen.
Twee keer per dag wordt er uitleg gegeven over deze bijzondere voorwerpen met als 100ste voorwerp de Soyuz capsule van André Kuipers.Nieuw: Terug uit de ruimte - de capsule van André Kuipers en nog veel meer...

Bij Space Expo is de nieuwe expositie Terug uit de ruimte te zien. In de expositie zijn 100 voorwerpen te zien die in de ruimte zijn geweest en weer terug op aarde zijn.

Onder de voorwerpen zijn kledingstukken van astronauten, onderdelen van de Hubble ruimtetelescoop, tekeningen van kinderen en stof van de maan te zien. De voorwerpen zijn gerangschikt naar de vijf zintuigen Zien, Horen, Proeven, Ruiken en Voelen. Er zijn daarom ook voorwerpen die aangeraakt mogen worden en er is zelfs de geur van de komeet 67P te ruiken, de komeet van ruimtesonde Rosetta.

Onder de hoogtepunten uit de bijzondere collectie zijn het pak van Apollo 13 astronaut Fred Haise ("Houston we have a problem") en de Soyuz capsule van André Kuipers.

De Soyuz TMA-3M capsule is de capsule waarmee de Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers zijn laatste ruimtevlucht maakte in 2011/2012. De capsule verbleef maar liefst 193 dagen in de ruimte. Duidelijk zijn de verbrandingssporen te zien op de capsule, ontstaan bij de legendarische terugkeer van André Kuipers uit de ruimte. Ook kunnen bezoekers een blik werpen in deze unieke Russische capsule en zelf zien hoe krap het interieur moet zijn geweest voor de drie kosmonauten aan boord. 

Het is een absolute primeur dat een Soyuz capsule van dit type buiten Rusland te zien is voor het publiek bij Space Expo.


 

 

 

 

 

 

Andre bij de Soyuz ТМА-03М

 

  

 JQ0A3853Space Train


De Space Train tour zal lopend gedaan worden (afhankelijk van het weer) in verband met technische mankementen van de Space Train. Informeer bij de balie naar de mogelijkheden.


In de weekenden en tijdens de officiële schoolvakanties is het mogelijk om per Space Train vanaf Space Expo een interessant bezoek te brengen aan ESA-ESTEC, de grootste technologische vestiging van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Tijdens deze tour wordt een ruimtevaartuig bezocht dat sterk lijkt op een mini-shuttle. Deze IXV is een stap in de ontwikkeling om te komen tot een volwaardig Europees ruimtevliegtuig dat in de toekomst een lijndienst kan gaan onderhouden naar de ruimte. Ook wordt een bezoek gebracht aan onder andere het ERASMUS gebouw waarin voorlichting wordt gegeven over het International Space Station en de toekomstige Marsmissies.

De tour naar ESA-ESTEC is geschikt voor iedereen die goed ter been is en minimaal 9 jaar oud. Vanaf 14 jaar is een geldig legitimatiebewijs verplicht. Tot 18 jaar verplicht met begeleiding.
De Space Train rijdt op zaterdag en zondag 3 keer op een dag, om 11:30 uur, 13:30 uur en 15:00 uur. 


Kaarten voor de Space Train zijn alleen te koop bij onze balie.


Space_to_be

Vul uw eigen inhoud in.

dit is een test

Dit is een test voor een nieuwe tekst