Hoger onderwijs

Voor het hoger onderwijs bieden we lezingen en rondleidingen aan. De educatieve rondleiding wordt gegevens door een museumdocent. Lezingen voor het hoger onderwijs worden bij voorkeur van te voren met de docent afgestemd op het gewenste niveau. De lezingen en de rondleidingen kunnen in het Nederlands of Engels worden gegeven.

lezing

TERUG NAAR DE MAAN


Op 21 juli 1969 zette Neil Armstrong de allereerste voet op de maan. In totaal hebben 12 mannen op de maan gelopen en sinds 1972 is geen niemand meer naar de maan geweest. NASA wil daar verandering in brengen, door in 2024 de allereerste vrouw en man op de maan te zetten. Tijdens de lezing komt niet alleen het Apollo 11 missie aan bod, ook het nieuwe maanprogramma: Artemis. Er wordt vertelt waar NASA momenteel aan werkt met het Artemisprogramma, wat er afgelopen jaar gebeurd is, maar ook wat de komende jaren gaat gebeuren, om ervoor te zorgen dat in 2024 weer mensen op de maan staan.

lezing

HET LEVEN VAN EEN STER


Tijdens deze lezing wordt er uitgebreid gekeken naar het levensloop van een ster en sterrenstelsels. Er wordt onder andere uitgelegd hoe een ster gevormd wordt uit gassen van een nevel, hoe er kernfusie plaatsvindt en wat er aan het einde van het levensloop gebeurt.

lezing

DE HUBBLE RUIMTETELESCOOP


Dankzij de Hubble ruimtetelescoop zijn de wetenschappers afgelopen jaren meer over het heelal te weten gekomen dan in de eeuwen hiervoor. Tijdens de lezing wordt verteld hoe deze beroemde ruimtetelescoop tot stand gekomen is en waarom deze beter werkt dan een grondtelescoop. Er wordt vertelt hoe het komt dat de Hubble telescoop na bijna 30 jaar nog steeds werkt en steeds betere afbeeldingen maakt van de ruimte. De bijzondere objecten die de Hubble gezien heeft, komen tijdens de lezing ook voorbij.

lezing

INTERNATIONAL SPACE STATION


In 1998 werd de eerste module van Rusland in de ruimte geplaatst en vanaf 2000 werd het constant bewoond. Sindsdien werken astronauten van verschillende ruimtevaartorganisaties in het International Space Station (ISS) dag en nacht samen. Tijdens deze lezing wordt meer verteld over het tot stand komen van het ISS en zijn langdurige bouw. Over hoe en wat astronauten moeten trainen om zes maanden lang in het gewichtloosheid te kunnen verblijven. Er wordt verteld hoe het leven van astronaut in het ISS eruit ziet. Doordat astronauten zweven, is het net allemaal even anders dan hier op aarde.

lezing

VOORWAARTS MARS


In de nabije toekomst zullen er mensen naar de planeet Mars afreizen. Voordat het zo ver is, zijn de enige bewoners van Mars rovers, landers en satellieten. Tijdens de lezing komen verschillende landers en rovers aan bod, uit het verleden en heden, die meer de wetenschappers meer informatie gaven over de rode planeet. Met deze kennis over Mars wordt er gekeken hoe het is om naar Mars toe te reizen en hoe het is om er op te wonen.