Nederlands Engels Duits Frans
  • di t/m zo: 10:00-17:00
    Schoolvakanties:
    ma t/m zo: 10:00-17:00

Quarantaine

Het is april 2020 en alle musea van Nederland zijn door de maatregelen rondom de coronacrisis gesloten. En tóch is de 13-jarige Coen in Space Expo. Hoe dat kan? Zijn moeder Barbara werkt er. En dus heeft Coen het rijk alleen: een leeg museum helemaal voor zichzelf! Gelukkig kun je met hem meegenieten. Loop mee naar binnen in het International Space Station (ISS) én bekijk het ruimteschip waarmee astronaut André Kuipers reisde: de Sojoez! Je komt meteen van alles te weten over de quarantaine van astronauten in de ruimtevaart.

Het zijn bijzondere tijden. De wereld is in de greep van het corona virus waardoor veel mensen in quarantaine zitten. In de ruimtevaart is quarantaine al heel lang een normaal begrip. Want ziek zijn in de ruimte is geen pretje.  Al jaren moeten astronauten daarom, voordat ze naar het International Space Station (ISS) gaan, twee weken in quarantaine. Lees hieronder meer over quarantaine in de ruimtevaart en bekijk de isolatietips van astronauten.

Oorsprong naam

De naam is afgeleid van het Venetiaanse woord quarantena (een variant van Italiaans quaranta giorni: veertig dagen). In de 14e eeuw trok de pest door Europa. Bewoners van de Italiaanse stad Reggio bedachten een manier om de stad en inwoners te beschermen. Reizigers werden eerst buiten de stad in afzondering gehouden. Pas wanneer ze niet ziek bleken te zijn, mochten ze de stad betreden. Rond 1400 werd in Venetië de periode van 40 dagen bepaald. Dit is afgekeken van de duur van de kerkelijke vastenperiode.

Waarom gaan astronauten in quarantaine?

Een verkoudheid zonder zwaartekracht is geen pretje. Je hebt alle symptomen, maar weinig verlichting. Dit omdat er geen zwaartekracht is om het slijm uit je hoofd af te voeren. Daarnaast is het niet makkelijk om even langs de dokter te gaan als je ernstig ziek wordt in de ruimte. Ook is het niet handig als alle astronauten besmet worden en tegelijk ziek worden in een kleine ruimte. In de begindagen van de ruimtevaart, tijdens het Apollo programma, werden de astronauten van Apollo 7 ziek in de ruimte met verkoudheid en hadden ze al snel geen medicatie meer. Dit zorgde ervoor dat NASA bij nieuwe missies voortaan een preflight quarantaine instelde om er voor te zorgen dat de kans minimaal was dat de astronauten een virus naar de ruimte meebrachten.

Preflight quarantaine

In quarantaine VOOR een missie Al jaren moeten astronauten en kosmonauten, voordat ze naar het International Space Station (ISS) gaan, twee weken in quarantaine. Deze quarantaine vindt plaats op Bajkonoer, de lanceerbasis van de Sojoezraket. Deze preflight quarantaine, ook wel gezondheidsstabilisatie genoemd, moet ervoor zorgen dat astronauten niet ziek de ruimte in gaan. Tijdens deze twee weken hebben de astronauten geen direct contact met iemand. Ze leven in kamers op een afgesloten afdeling. Stafleden die dan met de astronauten in contact komen, moeten kleding dragen als een chirurg met handschoenen en maskers. Al het andere contact, zoals van familie, gebeuren achter glas. In quarantaine brengen de astronauten hun tijd door met het voorbereiden van de missie. Ze trainen, maar rusten ook uit. Daarnaast besteden ze tijd aan videogesprekken met hun vrienden en familie.

Quarantaine in het ISS

Behalve de preflight quarantaine verblijven de astronauten in het ISS ook in een soort quarantaine. Je bent een half jaar of een jaar alleen in een kleine ruimte met de andere bemanningsleden. Je kunt niet zomaar naar buiten en je kunt ook niet naar je familie toe. André Kuipers verbleef tijdens zijn tweede missie 193 dagen in het ISS.

In quarantaine

NA een missie Na de eerste maanlanding in 1969 werd de bemanning van Apollo 11 gelijk na de landing, 21 dagen in quarantaine gehouden. Er was nog niet veel bekend over de maan en het was mogelijk dat de bemanningsleden een bacterie of een virus van de maan hadden meegenomen. Ze verbleven in een omgebouwde Airstream-trailer. Deze trailer was - bleek achteraf – alleen niet volledig dicht. Michael Collins en Buzz Aldrin zagen mieren heen en weer uit een scheur lopen. Tegenwoordig is er na een missie vanuit het ISS geen quarantaine periode meer.

Vlucht van 2020

Onlangs, op 9 april 2020, ging er weer een crew (bemanning) naar het International Space Station. Daarom gingen astronauten, net als altijd, in quarantaine. Maar dit keer langer dan normaal. Toen de astronauten in de Sterrenstad aankwamen, moesten ze gelijk in quarantaine. De ruimtevaarders mochten het Joeri Gagarin Trainingscentrum niet verlaten, ook niet voor het traditioneel bezoek aan de Kremlinmuur en de woning van de vader van de Sovjet-Russische ruimtevaart, Sergej Koroljev. De astronauten werden niet getest op coronavirus. Ze zijn aan strenge quarantaineprocedures ondergaan en geen enkel lid van hun ondersteuningsteam in Baikonour heeft symptomen of koorts vertoond.

Tips voor tijdens een quarantaine

Leer van astronauten en lees hun isolatietips:

  • Smeed een hecht team en maak het gezellig. Maak tijd voor ontspanning en sport. En zorg voor groepsactiviteiten, zoals samen eten en samen spelletjes spelen.
  • Koester de natuur. In het ISS luisterde André Kuipers naar opnames van vogelgeluiden en rook regelmatig aan aardse natuurgeuren, zoals een plantje. Houd sociaal contact met je vrienden en familie. André Kuipers onderhield vanuit de ruimte veel contact met mensen op de aarde. Hij had een lange lijst met telefoonnummers bij zich.
  • Houd een dagboek bij.
  • Maak angst en stress direct bespreekbaar.
  • Vertrouw op de deskundigen.