Met de lancering van 'een gouden vergroting van André Kuipers’ astronautenpak uit de collectie van Space Expo start maandag 8 april de vijfde Nationale Museumweek. Vanaf 8 april is het bekendste ruimtepak van Nederland niet te missen voor een groot publiek: de hele week is dit grote gouden pak te bewonderen voor duizenden passanten naast de A44 ter hoogte van NS station Sassenheim (naast McDonald’s). De Nationale Museumweek wil hiermee de museale collectie van Nederland groots onder de aandacht brengen: ons échte goud.

 

Het ruimtepak van Andre Kuipers is het Russische drukpak dat de naam Sokol draagt, wat 'valk' betekent in het Russisch. André droeg dit pak gedurende de kritische momenten van zijn ruimtevlucht aan boord van de Russische Soyuz capsule. Op 19 april 2004 werd hij vanaf de Russische lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan gelanceerd. Elf dagen later keerde hij met zijn collega kosmonauten weer terug op aarde op de steppe van Kazachstan. Zowel bij de start, landing als bij de koppeling en ontkoppeling van de Soyuz-capsule met het International Space Station had André Kuipers dit Sokol-pak aan.

 

Rob van den Berg, directeur van Space Expo: “Geweldig dat de Museumvereniging het ruimtepak van André Kuipers dit jaar heeft gekozen als ‘Het Gouden Pronkstuk’ van de Nationale Museumweek. Bij Space Expo is dit ruimtepak een favoriet onderdeel van onze permanente expositie. Er valt in Nederlandse musea zoveel te zien en te ontdekken, het is goed dat de museumvereniging hier jaarlijks aandacht voor vraagt bij het grote publiek. Naast dit prachtige pak zijn bij ons nog meer bijzondere attributen te zien die mee zijn gegaan op de ruimtereizen van André. Ook de Soyuz TMA-3M capsule waarmee Andre in 2012 zijn tweede ruimtevlucht maakte is bij ons te bewonderen. Compleet met verbrandingssporen die ontstaan zijn door de wrijvingshitte bij de terugkeer uit de ruimte. Kom dus snel een keer naar ‘ons goud’ kijken, of neem eens een kijkje bij ‘het goud’ van een van de vele andere interessante musea in Nederland.” 

 

Meer informatie over de Nationale Museumweek:  www.nationalemuseumweek.nl

Meer informatie over Space Expo: www.space-expo.nl


Welcome_back_Andre