Afgelopen donderdag 2 augustus werd de nieuwe expositie van Space Expo ‘Comics in Space’ geopend door twee bekende Nederlandse striptekenaars: Martin Lodewijk en Dick Matena. Voorafgaand aan de openingshandeling werd een forum gehouden waarbij de heren onder leiding van striptekenaar Ger Apeldoorn in gesprek gingen over de relatie tussen strips, space en science fiction. De tentoonstelling is in de maanden augustus, september en oktober te bezichtigen in Space Expo in Noordwijk.

Comics in Space geeft een mooi overzicht van vooral Nederlandse striptekenaars die hun helden avonturen lieten beleven in de wereld van de ruimtevaart en science fiction. Er zijn onder andere unieke originelen van veel verschillende striptekenaars te zien, maar ook stripcovers, verhalen, objecten en een leestafel met stripboeken waardoor bezoekers nader kennismaken met de bijzondere relatie tussen strips en space.

Kuifje eerder op de maan dan Neil Armstrong
Initiatiefnemer van de expositie is Noordwijker John Asselbergs, zelf tekenaar met als grote hobby stripverhalen. Asselbergs: “Stripverhalen in relatie tot ruimtevaart is een boeiend onderwerp waar je veel over kunt vertellen en nog meer over kunt laten zien. Ruim 20 jaar voor Neil Armstrong (1969) stond Kuifje al op de maan. Deze unieke avonturen wakkerde tijdens de Space Race in de jaren 50 en 60 de honger naar de eerste stap op de maan alleen maar verder aan.” 

Noordwijk, City of Space
De expositie Comics in Space valt onder de activiteiten van ‘Noordwijk, City of Space’, de titel die de gemeente Noordwijk in 2018 draagt. Het hele jaar staat de badplaats in het teken van ruimtevaart. Niet alleen in Space Expo, maar ook elders in Noordwijk vinden evenementen en activiteiten plaats. Ook in het centrum van Noordwijk aan Zee is het stripverhalenfestival deze zomer zichtbaar. Meer info www.noordwijk.info/space 

Vakantieprogramma
Naast de expositie heeft Space Expo een leuk vakantieprogramma voor kinderen. Tot en met 2 september worden dagelijks drie interactieve presentaties gehouden over Comics in Space en is er een tekenfilmcompilatie in de filmzaal. Ook kunnen kinderen een eigen ruimtevaart stripverhaal maken op een space-placemat. Voor de allerkleinsten is er een kleurplaat van een stripheld.