50 jaar maanlanding

Een zomervakantie vol maanactiviteiten bij Space Expo 


Op 21 juli 2019 is het precies 50 jaar geleden dat Neil Armstrong de eerste stap op de maan zette. Hij sprak daarbij de legendarische woorden "That's one small step for a man, one giant leap for mankind.” Wereldwijd vieren ruimtevaartorganisaties deze belangrijke historische gebeurtenis. Wij ook! Wij organiseren zowel op 21 juli als de hele zomervakantie interessante maanactiviteiten voor jong en oud.

Zondag 21 juli 2019

Op zondag 21 juli is het precies 50 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette. Deze dag heeft daarom een bijzonder tintje bij Space Expo. Er zijn speciale lezingen voor onze bezoekers én wij openen op deze dag een bijzondere expositie: ‘50 jaar maanlanding’. 

Programma 50 jaar maanlanding

11.15 - 12.00 uur - Ruimtevaart volgens Star Trek
Op 21 juli is Star Trek vereniging The Flying Dutch aanwezig bij de Space Expo, met hun promotie stand en in Star Trek stijl geklede figuranten, waarmee je op de foto kunt voor de USS Enterprise. Om 11.15 geven zij een lezing over hoe de ruimtevaart zich in het Star Trek universum heeft ontwikkeld, na de maanlanding in 1969. Een positief verhaal over de toekomst van de mensheid!

13.00 - 14.00 uur - Opening expositie '50 jaar maanlanding'
Deze expositie is t/m 5 januari 2020 bij Space Expo te bewonderen en bevat unieke objecten die te maken hebben met de eerste bemande reizen naar de maan: de Apollo missies! Lees hieronder meer over deze expositie. 

14.00 - 15.00 uur - Maanlezing door professor Frank P. Israël
Astronoom Frank Israël, verbonden aan de Universiteit van Leiden, geeft op 21 juli een bijzondere lezing "Op de maan, en wat dan?" Waarom gingen de Apollo astroauten naar de Maan, wat deden ze daar, wat heeft dat opgeleverd? Wat weten we nu van de Maan, oorsprong, geschiedenis? Wat zullen nieuwe maanreizigers aantreffen? Hoe zien de aarde en de sterren eruit vanaf de maan? Wat zouden die daar gaan doen? Hoe ongastvrij is de maan eigenlijk? Met welke problemen en gevaren krijgen ze te maken?

Deze lezing is uitgebreider dan de reguliere maanlezing van ons vakantieprogramma en daarom iets minder geschikt voor kleinere kinderen. Buzz Aldrin with reflection of Neil Armstrong
Actie: 
Word je dit jaar 50? Dan mag je gratis naar binnen bij Space Expo!

Ben je geboren in 1969? Dan mag je het hele jaar gratis naar binnen bij Space Expo! Want in 2019 is het precies 50 jaar geleden dat de eerste mens voet op de maan zette. Een bijzondere gebeurtenis. Bij Space Expo kun je deze maanlanding herbeleven. In het museum bevindt zich een spectaculair maanlandschap met de maanlander van Neil Armstrong. Dus 50-jarigen… zet een historische stap op ons maanlandschap dit jaar in Space Expo! Neem wel je ID (paspoort of rijbewijs) mee. 

Deze actie geldt alleen voor reguliere bezoekers aan Space Expo en is helaas niet geldig bij evenementen & arrangementen.

50 maanjaar space expo

Actie:
Zo Zit Dat

Het magazine Zo Zit Dat besteedt deze zomer veel aandacht aan 50 jaar maanlanding. Op vertoon van de Zo Zit Dat - nummer 9 mogen kinderen onder de 18 jaar met 50% korting bij Space Expo naar binnen. 

- Kinderen onder de 12 jaar mogen in plaats van 8,50 voor 4,25 naar binnen.
- Kinderen onder de 18 jaar mogen in plaats van 12,50 voor 6,25 naar binnen.

Voorwaarden: 

  • Magazine nummer 9 meenemen.
  • Maximaal 2 kinderen per magazine kunnen profiteren van de korting.
  • Deze actie loopt t/m 31 augustus 2019.
  • Deze actie geldt niet voor volwassenen vanaf 18 jaar.  
  • Er kan om je ID worden gevraagd. 


ZZD9 VTV Spaxe Expo - zo zit dat

Expositie ’50 jaar maanlanding’

De expositie ‘50 jaar maanlanding'  is van 21 juli 2019 t/m 5 januari 2020 bij Space Expo te bewonderen. De expositie bevat unieke objecten die te maken hebben met de eerste bemande reizen naar de maan: de Apollo missies. Pronkstukken uit deze expositie:

Fallen Astronaut
Dit aluminium beeldje van een astronaut van 8,5 cm is gemaakt door de Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck. Het origineel ligt op de maan en is het eerste, en tot op heden het enige, kunstobject op de maan. Het beeldje is een eerbetoon aan veertien verongelukte astronauten.

Model en tekeningen van astronaut David Scott
Tijdens de Apollo 15 missie deed gezagvoerder David Scott een inmiddels wereldberoemde proef op de maan waarbij hij een veer en een hamer tegelijk naar beneden liet vallen. Hiermee toonde hij aan dat de massa van een object geen invloed heeft op de snelheid waarmee het valt.

Persoonlijke spullen Scott Milligan
NASA’s astronautentrainer Scott Milligan heeft ons zijn handboek en NASA badge in bruikleen gegeven. Scott Milligan trainde onder andere Neil Armstrong voor zijn Apollo 11 missie.

Replica van Snoopy headset van Poly
Neil Armstrong sprak zijn legendarische woorden door een Poly-headset toen hij voet zette op de maan. De replica van deze beroemde ‘Snoopy-headset’ is in deze expositie te bewonderen.

Flight suit Fred Haise (Apollo 13)
De originele flight suit van astronaut Fred Haise uit de beroemde missie Apollo 13. Haise droeg dit pak toen zijn commandant Jim Lovell de beroemde zin sprak: ‘Houston we’ve had a problem’.

Naast bovenstaande pronkstukken vindt u in de expositie nog andere objecten zoals een echte maansteen, geologisch gereedschap van Apollo astronauten, twee röntgencamera’s uit de Apollo 15 en 16 missie en meer.


JQ0A4128-HDR
Space Expo - maanlandschap - fotograaf Marisa Beretta


“IT'S A SMALL STEP FOR A MAN…”

Wat gebeurde er op 21 juli 1969? Precies 50 jaar geleden reisden Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins met de Apollo 11 naar de maan. Een spannende missie die live werd gevolgd door de hele wereld op de radio en televisie. Toen het luik van de maanlander werd geopend stapte Neil Armstrong als eerste naar buiten. 

Aangekomen onderaan de ladder zei Armstrong: "I'm going to step off the LEM now". Hij draaide zich om en zette zijn linkervoet op het maanoppervlak om 3:56 op 21 juli 1969 Nederlandse tijd, om vervolgens te zeggen: "That's one small step for a man, one giant leap for mankind", ofwel in het Nederlands: "Dat is een kleine stap voor een man, een reuzensprong voor de mensheid". 

Toen Armstrong zijn beroemde uitspraak deed, werden zijn woorden rechtstreeks uitgezonden via televisie- en radiostations over de hele wereld. Een bijzonder gebeurtenis.

Wanneer gaan we weer naar de maan?

Bij Space Expo horen wij vaak “waarom konden we vroeger wel naar de maan en gaan we nu niet meer?” Tot op heden zijn er slechts 12 mensen op de maan geweest. Zij verzamelden stof en stenen, maakten foto’s en deden experimenten. Alles bij elkaar opgeteld hebben we maar een dag of drie op de maan doorgebracht.

Een kwestie van tijd!
Momenteel wordt hard gewerkt aan een nieuwe generatie ruimtevaartuigen die de reis naar de maan kunnen maken. NASA, ESA, Boeing en Lockheed werken samen aan deze nieuwe ruimtereizen. Daarnaast is er een generatie miljardairs bezig met ruimtevaart. Het zijn ontwikkelingen die wij bij Space Expo op de voet volgen. Wij twijfelen er niet aan of we ooit terugkeren op de maan. Het is slechts een kwestie van tijd.

Meer evenementen

De NVR, het NRM, KNVWS en Space Expo hebben de handen in elkaar geslagen om gezamenlijk het 50ste jubileum van de eerste mens op de maan te vieren. Een heel jaar lang zullen lezingen, filmavonden, tentoonstellingen en andere bijzondere evenementen georganiseerd worden waarmee we deze bijzondere gebeurtenis, de aanloop er naar toe en wat er daarna gebeurde naar het Nederlandse publiek willen brengen. Kijk op www.50jaarmaanlanding.nl voor alle evenementen!

Space_to_be

Vul uw eigen inhoud in.

dit is een test

Dit is een test voor een nieuwe tekst