Noordwijk City of Space

Noordwijk 2018: The Space To Be!

ESA ESTEC en SPACE EXPO liggen in Noordwijk. Je vindt ons aan de rand van de mooie duinen, vlak aan zee. In Noordwijk wordt momenteel gebouwd aan een Space Business Park. Je vindt vlak bij Space Expo bijvoorbeeld een gebouw in de vorm van een heuse meteoriet.

Met de bewoners, bedrijven en de gemeente Noordwijk hebben wij een intensieve en warme band. Dit jaar is er wel een hele speciale band. Noordwijk staat namelijk in 2018 in het teken van het thema Space. Het hele jaar worden er mooie evenementen en activiteiten georganiseerd, zoals theater, films, een stripfestival, kunstprojecten, tentoonstellingen en meer. Hieronder vind je een greep uit de activiteiten. Kijk voor een actueel overzicht op de toeristische website van Noordwijk: www.noordwijk.info/space

Foto Space Expo en ESA ESTEC aan de rand van de duinen in Noordwijk

Space Expo met daarachter het terrein van ESA ESTEC aan de rand van de Duinen in Noordwijk. Foto: Jan van Haarlem.  

Op de Noordwijkse Boulevard: De Walk of Space!

Sinds 2013 wordt er op de Koningin Wilhelmina Boulevard van Noordwijk gewerkt aan een Walk of Space. De eerste tegel was die met de afdruk van de astronautenlaars van Wubbo Ockels. Inmiddels liggen er 9 tegels met hand- en voetafdrukken van beroemde astronauten. En ook dit jaar en de komende jaren volgen er weer nieuwe astronauten. In Noordwijk kun je dus letterlijk in de voetsporen van je favoriete astronaut treden. De hand- of voetafdrukken van de astronauten die er al liggen zijn:

  • Wubbo Ockels
  • André Kuipers
  • Lodewijk van den Berg
  • Ed Mitchell
  • Paolo Nespoli
  • Dirk Frimout
  • Claudie Haigneré
  • Alexander Gerst
  • Frank De Winne

Walk of Space Andre Kuipers.JPG

Evenementen in Noordwijk - City of Space 2018
Mei t/m oktober - #Selfie-In-Space

Maak je eigen Space selfie bij de 4 billboards op de Koningin Wilhelmina Boulevard en win een prijs voor de origineelste selfie of de selfie met de meeste likes.
www.nlspace.nl

10 mei - Is er een Roltrap naar de Maan?

Kleynkoor Academy | Kindervoorstelling | Kaartverkoop via Noordwijk ticket.
Locatie: Space Expo
www.kleynkoor.academy

18 mei - Graffiti without Gravity Street art in Space

Locatie: Space Expo buitenterrein
www.graffitiwithoutgravity.com

Van 1 juni tot eind december – Expositie 60 jaar Ruimtevaart

Locatie: Museum Noordwijk 
www.museumnoordwijk.nl


23 juni - Witte diner met Space accent

Mensen met verschillende achtergronden komen bij elkaar om kernwaarden als respect, vriendschap en verbondenheid te delen | Stichting SEIN. Reserveren verplicht via Facebook (Dinner in white Noordwijk).

25 juni tot en met 24 augustus - ISU (International Space University) Program

Van 25 juni tot en met 24 augustus 2018 organiseren het Netherlands Space Office, de Universiteit Leiden, de Europese Ruimtevaart Organisatie ESA en de TU Delft het Space Studies Program van de International Space University. Zo’n 130 jonge professionals uit de wereldwijde ruimtevaartsector doen mee aan dit prestigieuze zomerschoolprogramma. Veel lezingen en evenementen zijn toegankelijk voor een breder publiek, zoals bijvoorbeeld het Astronautenpanel (met André Kuipers) in Space Expo.
www.sizzlingsummerofspace.nl

2 juli - Astronautenpanel ISU (International Space University)

Kennismaken met astronauten van ESA en NASA en ze alles vragen wat je altijd al wilde weten over ruimtereizen.
Locatie: Space Expo.

5 juli - Wereldrecordpoging lancering 5000 model raketten 

Onder voorbehoud i.v.m. het weer | Locatie: Space Business Park (Huygensstraat).

21 juli - Rocket Launch ISU

Raketten lanceren door ISU studenten met kinderactiviteiten waaronder water raketten lanceren. Rocket launch locatie: Space Business Park (Huygensstraat).

15, 18, 20 en 21 juli – Astèria

Familievoorstelling door studenten toneelschool.
Gebaseerd op Alice in Wonderland maar dan met link naar Space.
4 middagvoorstellingen | Kunstklank
Elke dag drie voorstellingen om: 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur. Bij volledige uitverkoop van kaarten is er een reserve-optie op 16 juli. Kaartverkoop via Noordwijk ticket. Locatie: Bamboe Theater Het Laantje, Noordwijk
www.kunstklank.nl

31 juli - Tegelonthulling Walk of Space

Aan de mooie rij tegels met voet- en handafdrukken van astronauten in de ‘Walk of Space’ worden twee tegels met de handafdrukken van de astronauten Oleg Kononenko en Samantha Cristoforetti toegevoegd. Deze ‘Walk of Space’ is een samenwerking tussen de gemeente Noordwijk, Space Expo en ESA-ESTEC.
Locatie: Koningin Wilhelmina Boulevard.

Vanaf 1 augustus tot november - Comics in Space

Ruim 20 jaar voor Neil Amstrong (1969) stond de eerste stripheld al op de maan. Veel striptekenaars gaven hun fantasie en tekenpen ‘de ruimte’. In 1957-58 tekende Martin Lodewijk (Agent 327) een ruimtestripserie. Het stripverhalenfestival geeft een overzicht van vooral Nederlandse striptekenaars die hun helden avonturen lieten beleven in de wereld van de ruimtevaart en science fiction.
Locatie: Space Expo en buitengebied.

5 augustus - Levende Beeldenfestival

Met Space beelden | De “Levende Beelden” showen hun talent en vermaken het publiek met hun prachtige acts. Ook zijn er diverse straatmuzikanten die hun muzikale talenten ten gehore brengen. Locatie: Koningin Wilhelmina Boulevard, gedeelte van de Grent en Hoofdstraat.

24 t/m 26 augustus Ku(n)stroute | Thema Space

Feestelijke opening i.s.m. het Kleynkoor, de Wereldvrouwen, Paspartoe op vrijdagavond 24 augustus om 20:00 uur in de Rozemarijnschuur op het landgoed Calorama, Gooweg 19 (nabij rotonde Schiestraat Noordwijk-Binnen). De overzichtstentoonstelling met thema Space bestaat uit werk van leerlingen van het Northgo College en de Noordwijkse kunstenaars. De overzichts expositie is het gehele weekendte bezoeken en alle Noordwijkse ateliers zijn vrij te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur.

25 augustus - Space lasershow

Grootse lasershow in het kader van City of Space jaar 2018 | Stichting FEIN
Locatie: Koningin Wilhelmina Boulevard om 22:30 uur.

31 augustus - 1 september - Sporten en Space in Sportpark Duinwetering

31 augustus: Space Party in the Dark voor leden vanaf 18 jaar van alle Noordwijkse sportverenigingen. Van 21:00 tot 24:00 uur.
Locatie: Sportpark Duinwetering.

1 september: Space & Sportdag

Space en Sport elkaar ontmoeten met onder andere: Robotvoetbal (TU Eindhoven), Drone vliegen, Raket bouwen en meerdere Glow in the Dark Sporten. De TU Eindhoven komt met vier voetbalrobots en zal de gehele dag demonstraties geven waarbij het ook mogelijk is dat het publiek meedoet. Er wordt met drones gevlogen, geïnteresseerden kunnen zelf een raket bouwen die buiten afgeschoten kan worden. De sportzaal wordt tot een echte Glow in the Dark Space & Sportzaal omgetoverd waardoor de jeugd meerdere sporten kan beoefenen.
Locatie: Sportpark Duinwetering.

15 september - Space Kidsdag

3 x een voorstelling van André het Astronautje en 1x een workshop illustratie met Natascha Stenvert. Van 11:00 uur tot 16:30 uur.
Locatie: Bibliotheek Noordwijk 
www.bibliotheekbollenstreek.nl

26 t/m 29 september - SPACE Filmfestival

Locatie: De Muze Noordwijk
www.demuzenoordwijk.nl

27 t/m 30 september - 4 t/m 7 oktober - Fly Me To The Moon

Grootse theaterproductie ZEEPaanZEE, internationaal opgezet, i.s.m. ESA-ESTEC
Locatie: ‘Moonyard’’ Buitenterrein Decos (tegenover ESTEC) Huygenstraat 30 - 2201 DK Noordwijk. Kaartverkoop via Noordwijk ticket.
www.zeepaanzee.nl

Oktober - Space to Be maand

Deze maand zijn er veel activiteiten.
Houd deze website in de gaten: www.noordwijk.info/space.

7 Oktober - Open Dag ESA-ESTEC

Wie altijd al eens een kijkje in de keuken van de Europese ruimtevaart heeft willen nemen, komt naar ESTEC. Het testcentrum van ESA opent één dag in het jaar zijn deuren voor het grote publiek. Tijdens de open dag bij ESTEC ontmoet je astronauten en missie-experts, ontdek je hoe ESA de ruimte op aarde nabootst voor experimenten en tests en leer je over technologie die vanuit de ruimtevaart een toepassing op aarde heeft gekregen. Reserveren verplicht.

Kijk voor een actueel overzicht op: www.noordwijk.info/space

space2018
Space_to_be

Vul uw eigen inhoud in.

dit is een test

Dit is een test voor een nieuwe tekst