Exposities bij Space Expo

Moon Gallery FUTURE PAST 

1 december 1 2018 – 14 maart 2019


FUTURE PAST

Moon Gallery FUTURE PAST

Met de opening van Moon Gallery FUTURE PAST bij Space Expo begint de viering van de 50ste verjaardag van de Apollo 11 landing op de maan. Het gehele jaar 2019 worden er bij Space Expo, maar ook op andere locaties in het land en natuurlijk ook internationaal vele activiteiten en exposities georganiseerd in het kader van 50 jaar maanlanding.

Toekomstige maanreizen vragen publieke betrokkenheid en het samenbrengen van goede ideeën vanuit verschillende culturen en achtergronden. Moon Gallery wil dit stimuleren door 100 miniatuur kunstwerken naar de maan te sturen op een plaat van 10 bij 10 bij 1 cm die wordt bevestigd op een maanlander die in 2022 gelanceerd zal worden.

Deze expositie laat de eerste 25 inzendingen voor dit project zien en is het eerste experiment om een toekomstige maancultuur vorm te geven door een gezamenlijk kunstproject. Deze inzendingen worden getoond in de context van 100 objecten die al in de ruimte zijn geweest. Bij Space Expo ontmoet het verleden de toekomst om verwondering en inspiratie op te roepen voor de ruimtevaart van vandaag.

Moon Gallery is een tentoonstellingsplatform voor de vormgeving en promotie van de ontwikkeling van een esthetische levensvorm op de maan. De drie belangrijkste componentenvan Moon Gallery zij onderzoek, samenwerking en behoud voor de toekomst.

Onderzoek: Voor de ontwikkeling van de inhoud, informatiemateriaal en vormgeving voor de promotie van artistieke inzendingen.

Samenwerking: Beschikbaar stellen van het online gereedschap en website ontwerp voor het verzamelen van inzendingen en het zichtbaar maken van de realtime evolutie van de esthetische levensvorm.

Behoud voor de toekomst: Verspreiden van een online gegevensbank van afbeeldingen en artistieke voorstellen.

Doel: Te komen tot een selectie van 100 gereproduceerde werken in een grid van 10 bij 10 bij 1 cm dat in 2022 op het maanoppervlak moet komen.

Moon Gallery is geïnspireerd door artistieke initiatieven uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, zoals The Moon Museum, een keramisch tegeltje van 1 bij 2 cm met kunstwerken van zes bekende artiesten uit de jaren 1960, en Fallen Astronaut, een 8,5 cm groot aluminium beeldje van Paul Van Hoeydonck dat in 1971 door de astronauten van Apollo 15 op de maan is geplaatst. Ook de wetenschappelijke BioPan van ESA vormde een inspiratiebron om geminiaturiseerde experimenten naar de ruimte te brengen.

Permanent bij Space Expo: de expositie 'Terug uit de ruimte' 

In deze expositie zijn 100 voorwerpen te zien die in de ruimte zijn geweest en weer terug op aarde zijn. Onder de voorwerpen zijn kledingstukken van astronauten, onderdelen van de Hubble ruimtetelescoop, tekeningen van kinderen en stof van de maan te zien. De voorwerpen zijn gerangschikt naar de vijf zintuigen Zien, Horen, Proeven, Ruiken en Voelen. Er zijn daarom ook voorwerpen die aangeraakt mogen worden en er is zelfs de geur van de komeet 67P te ruiken, de komeet van ruimtesonde Rosetta.

Onder de hoogtepunten uit de bijzondere collectie zijn het pak van Apollo 13 astronaut Fred Haise ("Houston we have a problem") en de Soyuz capsule van André Kuipers.


André Soyuz 265x125


Expositie t/m november 2018: Comics in Space!

In de maanden augustus, september en oktober is er een bijzondere expositie in Space Expo: ‘Comics in Space’! De expositie geeft een overzicht van vooral Nederlandse striptekenaars die hun helden avonturen lieten beleven in de wereld van de ruimtevaart en science fiction. 

Stripverhalen, unieke covers en objecten
De tentoonstelling laat onder andere unieke originelen van striptekenaars zien, maar ook stripcovers, verhalen, objecten en een leestafel met stripboeken waardoor bezoekers nader kennismaken met de bijzondere relatie tussen strips en space. Belangrijk onderdeel van de expositie is de ruimtestripserie van Martin Lodewijk uit 1957. De toen 18-jarige Lodewijk kreeg deze opdracht vlak na de lancering van de  eerste Spoetnik. Van de tiendelige ‘ATH-serie Ruimtevaart’ is in 2016 een heruitgave in luxe band verschenen. Martin Lodewijk behoort tot de beste stripmakers van Nederland en is vooral beroemd door zijn succesreeks Agent 327. Als enthousiast betrokken stripmaker tekende Lodewijk de poster voor Comics in Space met daarop o.a. zijn stripheld en- heldin in de ruimte. Lees meer >>


comicinspace
Space_to_be

Vul uw eigen inhoud in.

dit is een test

Dit is een test voor een nieuwe tekst