Nederlands Engels Duits
  • di t/m zo: 10:00-17:00
    Schoolvakanties:
    ma t/m zo: 10:00-17:00

50 jaar maanlanding

Een jaar vol met maanactiviteiten bij Space Expo

Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat Neil Armstrong de eerste stap op de maan zette.

Hij sprak daarbij de legendarische woorden "That's one small step for a man, one giant leap for mankind.”

Bij Space Expo is het daarom een extra bijzonder jaar!

Cadeautje voor 50-jarigen

Ken je iemand die 50 wordt dit jaar?

Dan mag hij of zij het hele jaar gratis naar binnen bij Space Expo! Wij geven hem of haar graag de gelegenheid om een foto te maken met ons maanlandschap op de achtergrond.

Kom dus in 2019 naar Space Expo en zet zelf 'One Step' op de maan!

Voorwaarden:

  • U ontvangt gratis entree op vertoon van een geldig ID waarop staat dat u in 1969 bent geboren.
  • Deze actie geldt niet bij arrangementen en zakelijke evenementen.

Expositie ’50 jaar maanlanding’

De expositie ‘50 jaar maanlanding' is van 21 juli 2019 t/m 5 januari 2020 bij Space Expo te bewonderen. De expositie bevat unieke objecten die te maken hebben met de eerste bemande reizen naar de maan: de Apollo missies. Pronkstukken uit deze expositie:

Fallen Astronaut

Dit aluminium beeldje van een astronaut van 8,5 cm is gemaakt door de Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck. Het origineel ligt op de maan en is het eerste, en tot op heden het enige, kunstobject op de maan. Het beeldje is een eerbetoon aan veertien verongelukte astronauten.

Model en tekeningen van astronaut David Scott

Tijdens de Apollo 15 missie deed gezagvoerder David Scott een inmiddels wereldberoemde proef op de maan waarbij hij een veer en een hamer tegelijk naar beneden liet vallen. Hiermee toonde hij aan dat de massa van een object geen invloed heeft op de snelheid waarmee het valt.

Persoonlijke spullen Scott Milligan

NASA’s astronautentrainer Scott Milligan heeft ons zijn handboek en NASA badge in bruikleen gegeven. Scott Milligan trainde onder andere Neil Armstrong voor zijn Apollo 11 missie.

Replica van Snoopy headset van Poly

Neil Armstrong sprak zijn legendarische woorden door een Poly-headset toen hij voet zette op de maan. De replica van deze beroemde ‘Snoopy-headset’ is in deze expositie te bewonderen.

Flight suit Fred Haise (Apollo 13)

De originele flight suit van astronaut Fred Haise uit de beroemde missie Apollo 13. Haise droeg dit pak toen zijn commandant Jim Lovell de beroemde zin sprak: ‘Houston we’ve had a problem’.

Naast bovenstaande pronkstukken vindt u in de expositie nog andere objecten zoals een echte maansteen, geologisch gereedschap van Apollo astronauten, twee röntgencamera’s uit de Apollo 15 en 16 missie en meer.

“IT'S A SMALL STEP FOR A MAN…”

Wat gebeurde er op 21 juli 1969? Precies 50 jaar geleden reisden Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins met de Apollo 11 naar de maan. Een spannende missie die live werd gevolgd door de hele wereld op de radio en televisie. Toen het luik van de maanlander werd geopend stapte Neil Armstrong als eerste naar buiten.

Aangekomen onderaan de ladder zei Armstrong: "I'm going to step off the LEM now". Hij draaide zich om en zette zijn linkervoet op het maanoppervlak om 3:56 op 21 juli 1969 Nederlandse tijd, om vervolgens te zeggen: "That's one small step for a man, one giant leap for mankind", ofwel in het Nederlands: "Dat is een kleine stap voor een man, een reuzensprong voor de mensheid".

Toen Armstrong zijn beroemde uitspraak deed, werden zijn woorden rechtstreeks uitgezonden via televisie- en radiostations over de hele wereld. Een bijzonder gebeurtenis.

Wanneer gaan we weer naar de maan?

Bij Space Expo horen wij vaak “waarom konden we vroeger wel naar de maan en gaan we nu niet meer?” Tot op heden zijn er slechts 12 mensen op de maan geweest. Zij verzamelden stof en stenen, maakten foto’s en deden experimenten. Alles bij elkaar opgeteld hebben we maar een dag of drie op de maan doorgebracht.

Een kwestie van tijd!

Momenteel wordt hard gewerkt aan een nieuwe generatie ruimtevaartuigen die de reis naar de maan kunnen maken. NASA, ESA, Boeing en Lockheed werken samen aan deze nieuwe ruimtereizen. Daarnaast is er een generatie miljardairs bezig met ruimtevaart. Het zijn ontwikkelingen die wij bij Space Expo op de voet volgen. Wij twijfelen er niet aan of we ooit terugkeren op de maan. Het is slechts een kwestie van tijd.

Meer evenementen

De NVR, het NRM, KNVWS en Space Expo hebben de handen in elkaar geslagen om gezamenlijk het 50ste jubileum van de eerste mens op de maan te vieren. Een heel jaar lang zullen lezingen, filmavonden, tentoonstellingen en andere bijzondere evenementen georganiseerd worden waarmee we deze bijzondere gebeurtenis, de aanloop er naar toe en wat er daarna gebeurde naar het Nederlandse publiek willen brengen.